Podeli vest

Šolc je na pitanje u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine rekao da očekuje konstruktivne rezultate iz okvirnog sporazuma, uz posredovanje EU.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

šolc
Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da vidi „veliku spremnost” da se normalizuju odnosi između bivših ratnih neprijatelja Srbije i tzv. Kosova, preneo je Rojters.

Šolc je, posle sastanka sa albanskim premijerom Edijem Ramom u Berlinu, na pitanje u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, rekao da očekuje konstruktivne rezultate iz okvirnog sporazuma, uz posredovanje EU.

Na pitanje koliko će dugo EU čekati na sporazum i šta ako jedna strana ne bude želela da potpiše nemačko-francuski predlog, kancelar je rekao da se radi o dalekosežnom i uravnoteženom predlogu, koji su Nemačka i Francuska skicirale, a podržale Italija i SAD, i koji se našao u zaključcima EU.

“Polazim od toga da proces u skorije vreme može da bude uspešno priveden kraju. Mislim da je napravljen veliki napredak u dijalogu. Kada se pogledaju izjave Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića, uočljiv je napredak. Naš predlog je plan koji treba primeniti i moj utisak je da sada postoji spremnost da se sprovede i ono što se do skoro činilo nemogućim”, naglasio je Šolc.

Kako je ocenio, to bi bilo dobro za razvoj Srbije i tzv. Kosova. Rama je poručio da Albanija snažno podržava evropski plan za tzv. Kosovo i Srbiju.

“Radi se o veoma sadržajnom i realističnom planu koji donosi dugo očekivanu i potrebnu normalizaciju odnosa i obe strane bi trebalo ozbiljno da mu pristupe“, rekao je Rama.

On je istakao da je brza integracija svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju od strateškog značaja za njegovu vladu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: