Podeli vest

Nemački kancelar Olaf Šolc želi da izvrši dodatni pritisak na partnere iz Evropske unije da isporuče više oružja Ukrajini, tako što će pokrenuti to pitanje na specijalnom samitu lidera EU sledećeg meseca.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Markus Schreiber (STF)

Lideri evropskih država sastaće se 1. februara u Briselu, gde planiraju da usvoje paket finansijske pomoći Kijevu od 50 milijardi evra.
Šolc namerava da iskoristi ovu priliku za dodatnu debatu o vojnoj podršci Ukrajini koju pojedine zemlje EU planiraju za ovu godinu, rekao je neimenovani izvor za Politiko.


“Isporuke oružja Ukrajini koje je do sada planirala većina država članica EU svakako su premale. Zbog toga pozivam naše saveznike u Evropskoj uniji da takođe pojačaju svoje napore u podršci Ukrajini jer su potrebni veći doprinosi”, poručio je Šolc u ponedeljak.
On je dodao da je zatražio od država EU da sastave kompletnu listu vojne pomoći koju zemlje članice planiraju da pošalju Ukrajini ove godine, “najkasnije” do samita 1. februara.


Plan Berlina da raspravlja o toj listi verovatno će povećati pritisak na zemlje poput Francuske, Italije i Španije, koje su do sada Kijevu donirale relativno malo vojne opreme u poređenju s Nemačkom, navodi Politiko.


Prema Institutu za svetsku ekonomiju, iz Kila, Nemačka je prošle godine bila drugi najveći donator oružja Ukrajini, posle SAD, poslavši u tu zemlju vojnu pomoć vrednu 17.1 milijadi evra.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: