podnaslovNemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da veruje da će odluke o najvišim pozicijama u Evropskoj uniji (EU) biti donete vrlo brzo, uključujući i reizbor Ursule fon der Lajen za predsednicu Evropske komisije (EK).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

AP FOTO/Laurent Cipriani (STF)/TANJUG

“Sada će se vrlo brzo donositi odluke o najvažnijim pozicijama koje treba da budu popunjene da bi EU mogla da radi”, rekao je Šolc u intervjuu za medije kompanije Aksel Špringer, a prenosi Politiko.

Šolc, koji nije javno podržao Fon der Lajen, rekao je da “postoje sve naznake” da će ona moći da dobije drugi mandat na mestu predsednice EK.

“Kao što znate, vlada koju ja predvodim je to omogućila sopstvenim koalicionim dogovorom”, istakao je Šolc.

Nemački kancelar je dodao da je voma važno za budućeg predsednika EK da može da se osloni na tradicionalne demokratske stranke u Evropskom parlametu (EP), odnosno na konzervativce iz Evropske narodne partije, kao i na socijaldemokrate i liberale.

Lideri EU okupljaju se u ponedeljak u Briselu na neformalnom samitu kako bi razgovarali o najvišim pozicijama u Uniji, navodi Politiko.

Portal dodaje da, ako lideri EU na sastanku Evropskog saveta koji se održava 27. i 28. juna, odluče da Fon der Lajen daju drugi mandat, poslanici EP bi o njenom izboru mogli da glasaju već od 18. jula.

U EP njoj bi bila potrebna podrška 361 poslanika od ukupnih 720.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: