Podeli vest

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da pregovori u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem nisu propali jer su, kako je naglasio, obojica iskazali spremnost za sprovođenje postignutih dogovora i formiranje Zajednice srpskih opština.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

TANJUG/AP Photo/Maya Alleruzzo, Poo

“Sada imamo izjavu Kurtija i Vučića da će sprovesti mere iz dokumenata koje smo izradili, Osnovni sporazum, Ohridski sporazum i sada i koncept konkretnog nacrta za uspostavljanje ZSO. To je jasno rečeno i to je važan korak”, rekao je Šolc novinarima u Briselu, po završetku samita EU.

Na pitanje kako ocenjuje situaciju nakon, kako je rekao novinar, “jučerašnjih propalih razgovora” sa Vučićem i Kurtijem i toga što je Evropski savet naveo u zaključcima da žali zbog nedostatka primene sporazuma, Šolc je odgovorio da ne deli tu procenu.

“U ovoj zaista tužnoj situaciji mogli smo da postignemo napredak, tako da ne delim vašu procenu. Mislim da ako napravimo političku procenu, možete se saglasiti sa mojom procenom”, rekao je Šolc.

On je dodao da je važno da su ovi koraci sada preduzeti i da svi koji imaju političku odgovornost na terenu iznađu snage da se pripreme za budućnost.

“Ovo nije nešto gde može da se govori ko ima najviše poena, već kako možemo da izgradimo budućnost za građane na Kosovu i Srbiji i mirnu perspektivu za njih. I Kosovo i Srbija žele u EU, a za to moraju da postanu najbolji susedi”, rekao je Šolc i dodao da se to može dogoditi samo ako lideri to odrede kao prioritet.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: