Podeli vest

Nemački kancelar Olaf Šolc danas se uključio u raspravu o ilegalnoj migraciji u Nemačkoj rekavši da je potrebno smanjiti broj migranata i da je nedopustivo da većina ne bude prethodno registrovana u nekoj od tranzitnih zemalja EU.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

šolc
Foto: Tanjug/AP Photo/Michele Tantussi

“Trenutno je broj izbeglica koje dolaze u Nemačku previsok”, rekao je on u razgovoru za medijsku kuću RND. On smatra da je nedopustivo da većina migranata do Nemačke dolazi a da ne bude prethodno registrovana u nekoj od zemalja Evropske unije. “Definitivno stanje ne sme ostati kao do sada. Više od 70 posto izbeglica koje dolaze u Nemačku prethodno nije registrovano, iako su svi prošli kroz neku od zemalja EU”, rekao je Šolc.

Od mera koje je savezna vlada do sada preduzela kako bi smanjila priliv migranata on je dao “punu podršku” boljem osiguranju spoljnih granica EU te uvođenju kontrola šengenskih granica prema Švajcarskoj i Češkoj.

Vlada je isto tako, kako je rekao Šolc, Gruziju i Moldaviju, iz koje dolazi značajan broj podnosilaca zahteva za azil, proglasila sigurnim zemljama što omogućava brzo vraćanje građana iz ovih zemalja u zemlje porekla. S Poljskom je takođe dogovoren strožiji režim kontrole graničnog i pograničnog područja.

“Nadam se da će ove mere doprineti smanjenju broja izbeglica”, rekao je Šolc.

On je, uprkos razlikama u mišljenju unutar njegove koalicione vlade sastavljene od socijaldemokrata, zelenih i liberala, rekao da je njegova vlada potpuno jedinstvena u stavu da se neregularna migracija prema Evropskoj uniji mora zaustaviti.

Za prvih osam meseci ove godine u Nemačkoj je azil zatražilo preko 200.000 osoba, što je porast od preko 70 posto u poređenju s istim razdobljem prošle godine


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: