Podeli vest

Derek Šole doputovao je u Skoplje i sastao se sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kovačevski
Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski/File

Viši savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole doputovao je danas u Skoplje, u okviru turneje tokom koje će boraviti u Beogradu i Prištini, s ciljem, kako je ranije saopšteno, da se istakne trajna posvećenost Sjedinjenih država miru, stabilnosti i prosepritetu na Zapadnom Balkanu.

Po dolasku u Skoplje, Šole se sastao sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Kovačevski je na svom Fejsbuk profilu napisao da je Šole srdačno dočekan u Skoplju.

„Naše snažno strateško partnerstvo sa SAD je od velikog značaja u godini koja je pred nama, koja je ispunjena izazovima i ovde i na globalnom nivou. O ovim izazovima i mnogim drugim temama razgovaraćemo na današnjim sastancima“. Kovačevski je uz objavu postavio i fotografiju na kojoj se vidi kako američkom zvaničniku poklanja dres makedonske fudbalske reprezentacije.

Šole će sutra doputovati u Beograd. Šoleova poseta zemljama Zapadnog Balkana najavljena je za decembar prošle godine, ali je turneju otkazao u poslednjem trenutku zbog pozitivnog testa na korana virus.

Poseta Šolea Skoplju dočekana sa velikim nestrpljenjem

Današnja poseta Višeg savetnika američkog Stejt departmenta Dereka Šolea Skoplju dočekana je sa velikim nestrpljenjem zbog poruka koje se očekuju s obzirom da je američka ambasadorka Angela Ageler najavljujući dan ranije dolazak američkog zvaničnika rekla da će on otvoriti nekoliko pitanja, ali nije precizirala koja.

Ona je rekla da će ovo biti veoma intenzivna godina i da će Šole potvrditi „da će posvećenost i podrška Sjedinjenih Država Severnoj Makedoniji biti nastavljena“.

Prema pisanju skopskog portala Slobodni pečat, ostaje neizvesno šta će Šole doneti posetom Skoplju s obzirom na raniju izjavu višeg savetnika Stejt departmenta da je Severna Makedonija jedna od onih zemalja koje se bore protiv korupcije, a da SAD čine sve što mogu da u tome pomognu.

” Borba protiv korupcije je prioritet za državnog sekretara Blinkena“, rekao je Šole u intervjuu srpskoj redakciji Glasa Amerike.

Prema njegovim rečima, mnogi mladi sa Zapadnog Balkana odlaze u druge zemlje, jer ne vide svetlu budućnost, s obzirom na neke od izazova sa kojima se zemlje u regionu suočavaju zbog korupcije.

„Vidimo ogroman potencijal na Zapadnom Balkanu, sveukupno ekonomski, u demografskom smislu, ali naša frustracija je što previše stvari stoji na putu tom potencijalu, a korupcija je jedno od tih pitanja“, naveo je Šole.

Portal piše i da se u Skoplju očekuje da Šole donese spisak onih koji su se našli na američkoj “crnoj listi”.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani rekao je pre dva dana na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ambasadrokom Agelerom da nije dobio odgovor na ovo pitanje, ali se nada da će pre dolaska Šolea vlada usvojiti Akcioni plan saradnje sa SAD sa fokusom na borbi protiv korupcije.

Kovačevski: Značajan susret sa Šoleom u ključnom trenutku

Premijer Severne makedonije Dimitar kovačevski rekao je danas da je na sastanku sa savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom u Skoplju bilo reči o energetskoj bezbednosti, suočavanju sa ekonomskom krizom, predsedavanju organizacijom OEBS, evropskim integracijama, te borbi protiv korupcije i vladavini prava.

Kovačevski je istakao da susret sa visokim predstavnikom Vašingtona “zaista značajan” jer dolazi u ključnom trenutku za region, ali i za Evropu.

Dodao je da je sa Šoleom razgovarao i o evropskom putu države, velikom značaju političke stabilnosti u zemlji i sprovođenju svih reformi, donošenju odluka koje podrazumevaju integraciju države u EU, ustavnim amandmanima, prenosi MIA.

“Naravno, razgovarali smo i o ustavnim amandmanima s obzirom na to da su ustavne promene morati da se donesu do punopravnog članstva zemlje u EU. SAD su naš strateški partner od početka naše nezavisnosti, odnosno 31 godinu i uvek smo imali njihovu podršku u donošenju svih takvih odluka. Tako je bilo i sa početkom pregovora sa EU, tako je bilo sa članstvom u NATO, tako je i sa nesmetanim napretkom pregovora sa EU”, naglasio je Kovačevski.

Šole je danas počeo trodnevnu posetu Zapadnom Balkanu. On je iz Skoplja otputovao u Prištinu, a sutra će boraviti u Beogradu gde će sa rukovodstvom Srbije razgovarati o energetskoj bezbednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka cilju Srbije u pogledu pristupanja EU.

Kovačevski:Sa Šoleom nije bilo reči o američkoj “crnoj listi”

Energetska kriza, predsedavanje Makedonije OEBS-om, borba protiv korupcije i evrointegracije bile su teme o kojima su danas u Skoplju razgovarali viši savetnik američkog Stejt departmenta i premijer Severne Makedonije, Derek Šole i Dimitar Kovačevski.

Nakon sastanka, premijer Kovačevski je istakao da je dobio podršku Šolea za važne odluke koje treba da budu donete na evropskom putu Severne Makedonije.

„Od svakog predstavnika Sjedinjenih Američkih Država, ne samo za tu odluku, već za sve odluke koje će uslediti, jer ustavne promene nisu poslednja odluka na putu Severne Makedonije ka EU”, rekao je Kovačevski.

Ponovio je da za Severnu Makedoniju članstvo u EU nema alternativu. Kovačevski je novinarima rekao da sa Šoleom nje razgovarao o američkoj “crnoj listi” na kojoj se, kako je rekao, očekuju sadašnji i bivši zvaničnici zemalja Zapadnog Balkana, a koje SAD sumnjiče za kriminal i korupciju.

„Veliki je broj slučajeva korupcije na visokom nivou kojima se bave pravosudni organi, što vodi da zajedno sa našim partnerima radimo na kontinuiranom unapređenju rada pravosudnog sistema“, dodao je Kovačević, preneo je skopski partol Alsat.

Premijer je najavio da će pitanje borbe protiv korupcije i vladavine prava biti tema na nivou strateškog dijaloga sa SAD, koji se održava u prvoj polovini ove godine.

Ko je Derek Šole koji sutra dolazi u Beograd

Viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole, koji će sutra doći u zvaničnu posetu Beogradu ima bogatu političku karijeru, tokom koje je, između ostalog, bio i glavni pisac govora ambasadora u UN Ričarda Holbruka i specijalni savetnik zamenika državnog sekretara Strouba Talbota za vreme administracije predsednika Bila Klintona.

On će danas boraviti u Prištini gde će se sastati sa predstavnicima privremenih institucija Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, ali i predstavnicima opozicionih stranaka i civilnog društva.

U posetu Beogradu dolazi u četvrtak gde će se, prema najavi, sastati sa državnim vrhom Srbije.

Šole, za koga predsednik Srbije Aleksandar Vučić često ističe da je jedan od najvažnijih zvaničnika Stejt departmenta i iznad koga je, kako kaže, možda još jedino savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, tokom svoje karijere pomagao je i bivšim državnim sekretarima Džejmsu A. Bejkeru III i Vorenu Kristoferu.

Šole je rođen u Iinoisu, a odrastao u Linkolnu, u državi Nebraska. Karijeru je počeo u Vašingtonu 1993. godine, kod bivšeg državnog sekretara Džejmsa A. Bejkera III, kome je pomagao da piše memoare.

On je 1996. godine pisao za Stejt department sveobuhvatnu istoriju Dejtonskog mirovnog sporazuma, a 1999. godine pridružio se administraciji tadašnjeg predsednika Bila Klintona, gde je radio kao glavni pisac govora ambasadora UN Ričarda Holbruka i kao specijalni savetnik zamenika državnog sekretara Strouba Talbota.

Od 2002. do 2004. Šole je bio savetnik za spoljnu politiku SAD, a od 2009. do 2011. bio je glavni zamenik direktora osoblja za planiranje politike državne sekretarke Hilari Klinton.

U zvaničnoj biografiji, objavljenoj na sajtu Stejt departmenta, navodi se da je od novembra 2008. do januara 2009. bio je član predsedničkog prelaznog tima Obama-Bajden.

Od 2011. do 2012. radio je u kancelariji Bele kuće kao specijalni pomoćnik predsednika i viši direktor za strateško planiranje u Savetu za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država.

Šole je bio saradnik u Centru za novu američku bezbednost (CNAS), Institutu Brukings, Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS) i Američkoj akademiji u Berlinu.

Bio je gostujući naučnik i vanredni profesor na Univerzitetu Džordž Vašington i vanredni profesor na Univerzitetu Džordžtaun.

Osim što je pomagao Bejkeru u njegovim memoarima od 1996. do 1999. godine, Šole je pomagao bivšem američkom državnom sekretaru Vorenu Kristoferu u istraživanju i pisanju knjiga.

Takođe, 2001. asistirao je Strobeu Talbotu prilikom pisanja knjige “Ruska ruka”. Šole je u novembru 2020. imenovan za člana volontera tima za pregled predsedničke agencije za tranziciju Džoa Bajdena, a ubrzo nakon toga postavljen je za savetnika Stejt departmenta SAD.

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, uključujući medalju Ministarstva odbrane za istaknutu javnu službu, medalju sekretara odbrane za izuzetnu javnu službu, Superior Honor Avard Stejt departmenta, Počasno priznanje ministra odbrane Letonije i Medalja za zasluge ministra odbrane Litvanije.

On je autor, koautor i kourednik šest knjiga o američkoj spoljnoj politici. Njegovi komentari i kritike o spoljnoj i unutrašnjoj politici SAD pojavili su se u mnogim drugim knjigama i publikacijama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: