Podeli vest

Viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole izjavio je sinoć da bi Srbija trebalo da se pridruži sankcijama Rusiji zbog rata koji je ta zemlja povela u Ukrajini.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ŠOLE
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Šole je rekao da je ponašanje Rusije neprihvatljivo.

“Poštujemo stavove lidera u Beogradu, ali iz praktičnih razloga verujemo da Srbija treba da ispuni svoju subinu i dok god se bude držala dalje od sankcija ne može da napreduje. O tome razgovaramo otvoreno. U proteklom periodu Srbija je preduzela neke značajne korake kao što je glasanje protiv Rusije u UN i spremni smo da radimo sa prijateljima u Beogradu kako bismo ih ubedili da još više podrže Ukrajinu kojoj je potrebna značajnija podrška, ali i da se kazni ponašanje Rusije”, rekao je Šole na konferenciji za novinare.

Na pitanje o ruskoj paravojnoj jedinici, takozvanoj “Vagner grupi”, Šole je rekao da su SAD veoma zabrinute zbog nje jer su videli akcije te grupe širom sveta, a sada i u Ukrajini.

“Znamo da ta grupa regrutuje vojnike kako u Srbiji tako i drugde u svetu i zbog toga smo zabrinuti. Zbog toga radimo sa vladom u Beogradu kao i širom sveta da neutrališemo njihove aktivnosti”, rekao je Šole.

Šole je rekao i da je tokom dana imao priliku da se sastane sa predstavnicima civilnog društva u Srbiji sa kojima je razgovarao o vladavini prava, slobodi medija, novinarima

“Verujemo da su slobodni mediji bitni za svako društvo”, rekao je on. Na pitanje da li je zadovoljan razgovorima u Beogradu rekao je da jeste, kao i da su bilateralni odnosi Srbije i SAD jaki, strateški, da dve zemlje imaju brojne zajedničke interese, bilo da se radi o energetici, ekonomiji, privatnom sektoru.

“Verujemo da imamo snažnu osnovu za dalju saradnju i uzbuđeni smo zbog rešavanja problema. Pitanje Kosova je nerešeno i tu može da dolazi do kriza kao što je bila pre nekoliko nedelja. Ne želimo to da vidimo. Imamo strateške odnose sa puno potencijala”, zaključio je.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: