Podeli vest

Džordž Soroš izjavio je da Kina i Rusija predstavljaju najveću opasnost za otvoreno društvo

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

davos
Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber/ Arhiva

Američki milijarder Džordž Soroš (91) rekao je da ruski napad na Ukrajinu preti da postane početak trećeg svetskog rata koji bi mogao da označi kraj civilizacije.

Kako prenosi “Gardijan”, u oštrom napadu na predsednike Rusije i Kine, Vladimira Putina i Sija Ðinpinga, na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, Soroš je upozorio da, kako je rekao, “autokratski režimi su u usponu, a da globalna ekonomija ide ka padu”.

Soroš je zeštoko kritikovao i bivšu nemačku kancelarku Angelu Merkel da se dodvoravala Moskvi i Pekingu.

“Invazija je možda početak trećeg svetskog rata i naša civilizacija možda ne preživi. Invazija na Ukrajinu nije došla s vedra neba. Svet je bio umešan u borbu između dva sistema vladavine koji su dijametralno suprotni jedan drugom – u pitanju su otvoreno i zatvoreno društvo”, naglasio je Soroš.

On je rekao da su “represivni režimi u usponu, a da su otvorena društva pod udarom”.

“Danas Kina i Rusija predstavljaju najveću opasnost za otvoreno društvo”, dodao je.

Soroš je rekao da je Evropa dobro odgovorila na krizu koja je nastala ruskim napadom.

“Biće potrebno vreme da se poradi na detaljima, ali čini se da Evropa ide u pravom smeru. Odgovorila je na invaziju Ukrajine velikom brzinom, jedinstveno i energičnije nego ikada u istoriji”, kazao je on.

Ponovo se osvrnuo na Angelu Merkel, za koju je rekao da je zbog njene politike Evropa sada u znatnoj meri zavisna od ruskih energenata.

“Napravila je posebne dogovore sa Rusijom o nabavci gasa i napravila je od Kine najveće nemačko izvozno tržište. To je načinilo Nemačku najboljom ekonomijom u Evropi, ali sada se plaća velika cena. Nemačke ekonomske potrebe treba da budu preorijentisane i za to će biti potrebno mnogo vremena”, dodao je.

Dok rat traje, borba protiv klimatskih promena mora da bude druga na listi prioriteta, a eksperti kažu da kasnimo i da su klimatske promene na ivici da odu u nepovrat, naglašava Soroš.

“To bi mogao da bude kraj naše civilizacije. Stoga, moramo da mobilišemo sve naše resurse kako bismo brzo doveli rat do kraja. Možda najbolji način da očuvamo civilizaciju je da pobedimo Putina, što pre je moguće. To je suština”, zaključio je Soroš.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: