Podeli vest

Da bi plaža bila obeležena plavom zastavicom, mora da ispuni nekoliko kriterijuma u oblasti zaštite životne sredine, pre svih kvalitet i bezbednost vode i obale

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

plaže
Foto: Shutterstock

Španija je svetski šampion po kvalitetu plaža, dok je na drugom mestu globalne rang liste Grčka, preneli su danas grčki mediji.

Kako je navelo Grčko društvo za zaštitu prirode, španske plaže dobile su 621 plavu zastavicu, a Grčke 581, prenosi grčki list “Katimerini”.

Najveći broj grčkih plaža obeleženih plavom zastavicom – sertifikatom kvaliteta, nalazi se na ostrvu Rodos (55), za kojim slede Nea Propontida na Halkidikiju (19) i Sitonija i Hersonisos na istom poluostrvu, sa po 18 plavih zastavica.

Posle Rodosa, grčka ostrva s najkvalitetnijim plažama su Hios (15), Kefalonija (13) i Kos (12).

Najviše plaža s plavom zastavicom u Španiji nalazi se u Valensiji, kao i prošle godine, a Andaluzija je zabeležila najveći porast u kvalitetu plaža.

Plave zastavice dodeljuje Fondacija za edukaciju iz oblasti životne sredine (Foundation for Environmental Education – FEE), neprofitna i nevladina organizacija koju čini 65 organizacija u 60 zemalja članica.

Da bi plaža bila obeležena plavom zastavicom, mora da ispuni nekoliko kriterijuma u oblasti zaštite životne sredine, pre svih kvalitet i bezbednost vode i obale.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: