Podeli vest

Španska meteorološka agencija objavila je predviđanje da bi Španiju ovog leta mogli pogoditi uragani, čije bi posledice mogle biti razorne.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

more
Foto: Pixabay

Svake godine, od 1. juna do 30. novembra, ova pojava se dešava i meteorološki stručnjaci su zabrinuti kako porast temperature mora može uticati na formiranje uragana u Atlantskom okeanu, izazivajući povećan rizik, preneo je portal Juroviklinjuz.

Rast temperature mora u Španiji može biti ključni faktor za stvaranje uragana.

Stručnjaci za vremenske prilike navode da su tri sastojka uragana topla mora iznad 25 stepeni Celzijusa, visoka vlažnost u vazdušnoj masi iznad mora i nedostatak smicanja, kada različiti vetrovi duvaju u različitim pravcima i intenzitetom kako se visina povećava.

Istorijski gledano, Španija nije imala mnogo uragana. Iberijsko poluostrvo se nalazi na geografskoj širini gde su temperature mora niže nego u tropima.

Štaviše, suvi vetrovi koji duvaju iz Sahare smanjuju vlažnost životne sredine. Međutim, u poslednje vreme povećanje temperature mora povećalo je rizik od ove meteorološke pojave.

Temperatura mora 24. jula bila je 28,4 stepena Celzijusa, prema podacima Evropske službe za klimatske promjene Kopernikus (C3S). Stručnjaci naglašavaju da će ekstremni fenomen uragana postajati sve češći u Španiji, uz nedavne vremenske pojave poput toplotnih talasa, oluja ili jakih kiša.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: