Podeli vest

U Specijalnom sudu u Beogradu sutra bi trebalo da se održi pripremno ročište pred početak ponovljenog suđenja optuženim pripadnicima organizovane kriminalne grupe Zorana Jotića zvanog Jotka, koji se terete za ubistvo Dejana Stankovića Ždrokinca 6. juna 2018. godine

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Na pripremnom ročištu koje je zatvoreno za javnost, optuženi bi trebalo kratko da se izjasne o krivici, dok će odbranu izneti na glavnom pretresu (suđenju) kom će javnost moći da prisustvuje.

Suđenje se ponavlja pošto je Apelacioni sud preinačio prvostepenu presudu, pa je ukinuo deo presude kojom je Jotić bio osuđen na 11 godina zatvora za ubistvo Dejana Stankovića, dok je drugostepeni sud msanjio kaznu i pravosnažno osudio Stefana Radulca za ubistvo Vojina Stankovića i krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, na kaznu zatvora od osam godina i 10 meseci,

Deo presude kojom je Radulac osuđen za ubistvo Ždrokinca je drugostepeni sud ukinuo i naložio da se ponovi suđenje. 

Apelacioni sud je ukinuo osuđujući deo presude za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nalazeći da su razlozi prvostepene presude protivrečni kako sebi, tako i izreci.

Ukinut je i deo presude koji se odnosi na ubistvo Dejana Stankovića Ždrokinca i krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, kao i pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela, jer kako je navedeno, ne sadrži razloge o pojedinim činjenicama koje su predmet dokazivanja, a razlozi su protivrečni sami sebi i izreci.

Prvostepena presuda je ukinuta u osuđujućem delu i u odnosu na izvršenje krivičnog dela pranje novca, kao i u oslobađajućem delu koji se odnosi na Sašu Zoraju, Ivu Petrović i Vuka Petrovića, te je predmet u tom delu vraćen na ponovno suđenje.

Prema optužnici, Dejana Stankovića je ubio Radulac, a motiv je navodno bila osveta za ubistvo Gorana Petrovića, zvanog Peta, koji je bio jedan od bliskih Jotićevih prijatelja.

Jotić je 2018. godine izašao iz zatvora gde je odslužio jedinstvenu kaznu od 15 godina na koju je bio osuđen u dva procesa – kao šef kriminalne grupe koja je reketirala privatnike u Rasinskom okrugu, kao i jer je podmitio sudiju Vrhovnog suda koji je trebalo da odlučuje o njegovoj prvostepenoj presudi.

U pritvoru i zatvoru je bio od akcije “sablja” marta 2003. godine.

Inače ubijeni Dejan Stanković Ždroginac bio je osumnjičen za ubistvo Gorgije Gorga Darmanovića (58) 6. maja 2018. godine na Novom Beogradu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: