Podeli vest

U Specijalnom sudu u Beogradu danas bi trebalo da se održi pripremno ročište pred početak suđenja pripadnicima organizovane kriminalne grupe poznate u javnosti kao “balkanski kartel” koji se sumnjiče za međunarodnu trgovinu oko sedam tona kokaina.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

SPECIJALNI SUD BELIVUK
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ARHIVA

Na pripremnom ročištu koje je zatvoreno za javnost optuženi će se kratko izjasniti o krivici, dok će tužilaštvo i odbrana izneti uvodne reči.

Po završetku pripremnog ročišta koje je osim za sutra zakazano i za 11. i 12. sud će odredi datum početka suđenja, odnosno glavnog pretresa.

Optužnica je podignuta protiv Miroslava Starčevića, Mladena Lazarevića, Radisava Radovića, Ljubiše Lindo, Milovana Zdravkovića, Zorana Jakšića, Vladana Soldo, Miloša Radosavljevića, Gligorija Peljevića, Petra Miloševića, Mirka Pavlovića, Miloša Jovanovića, Aleksandra Ilića, Dragana Đorđevića, Milana Mitića, Dragana Nikolića, Ivana Cvetkovića, Marka Radovanovića, Nikole Đorđevića i Deniza Mihajlovića, navodi se u saopštenju tog tužilaštva.

Na teret im je stavljeno da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Istraga je u ovom slučaju počela naredbom Javnog tužilaštva za organizovani kriminal 12. maja prošle godine. U trenutku kada je započet postupak na teritoriji Srbije lišeno je slobode 14 lica i sva lica se nalaze u pritvoru.

Preostala lica, njih šestoro, nalaze u bekstvu i za njima je raspisana poternica uključujući i međunarodnu poternicu za svako lice.

Ova organizovana kriminalna grupa se tereti da je učestvovala u međunarodnoj trgovini od oko sedam tona kokaina, ukupno tri zaplene kokaina, u periodu decembra 2019. do avgusta 2020. godine.

Najveća količina je zaplenjena na Arubi u februaru 2020.godine, a pripreme su započete u decembru 2019. godine, kada je presretnut brod “Aresa” i tom prilikom je pronađeno i zaplenjeno 4,5 tone kokaina.

Sledeća zaplena u količini od 1.200 kilograma kokaina usledila je u junu 2020. godine u Belgiji, dok je u avgustu 2020. godine u Roterdamu – Kraljevina Holandija zaplenjeno preostalih 742 kilograma kokaina.

Pored ove tri zaplene, predmet optuženja je i velika količina oružja različite vrste automatskog, poluautomatskog kao i municije i eksplozivnih naprava, a reč je o oružju koje je pronađeno prilikom lišenja slobode jednog od lica koje pripada tzv “niškoj grupi”, a pronađeno je prilikom pretresa stana u Nišu.

Pored navedenog, odlukom Javnog tužilaštva za organizovani kriminal blokirani su svi računi, sefovi, sva pokretna i nepokretna imovina – stanovi, kuće i vozila, inostrani novac u iznosu od više od tri miliona evra, skupoceni satovi i nakit.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ