Podeli vest

Specijalni sud za zločine OVK u Hagu saopštio je danas da su predstavnici tužilaštva tog suda na KiM uhapsili Ismeta Bahtjarija i Sabita Januzija pod optužbom za zastrašivanje svedoka tokom krivičnog postupka.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/AP Photo/Mike Corder, File

Prebačeni su u pritvorsku jedinicu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu i pojaviće se pred sudijom za prethodni postupak u najkraćem roku.

Bahtjari i Januzi su uhapšeni u četvrtak zbog krivičnih dela protiv sprovođenja pravde, uključučući zastrašivanje tokom krivičnog postupka iz člana 387. krivičnog zakonika Kosova iz 2019. godine i ometanje službenih lica u obavljanju dužnosti, što predstavlja kršenje zakona o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu.

Sudija za prethodni postupak je našao da postoji osnovana sumnja da su Bahtjari i Januzi pokušali da odvrate svedoka od svedočenja u postupku pred Specijalizovanim većima, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Misija EULEX obezbedila operativnu i logističku podršku Specijalizovanom tužilaštvu u skladu sa svojim mandatom i prema zakonima, kao i kosovska policija.

”Specijalizovano tužilaštvo smatra zastrašivanje svedoka, odmazdu prema svedocima i sprečavanje sprovođenja pravde krajnje ozbiljnim delima i nastaviće da istražuje i krivično goni svakoga ko je uključen u takve slučajeve”, dodaje se u saopštenju.

U potvrđenoj optužnici se navodi da su Januzi i Bahtjari, u periodu najkasnije od 5. do 12. aprila 2023, imali pojedinačne sastanke sa svedokom 1 kako bi tog svedoka naveli da povuče svoje svedočenje ili da se uzdrži od svedočenja u službenom postupku pred Specijalizovanim većima Kosova, uključujući i korišćenje ozbiljnih pretnji.

U potvrđenoj optužnici se takođe navodi da su se Januzi i Bahtjari, kao saizvršioci sa drugim licima, grupno koordinisali pre nego što su lično kontaktirali svedoka 1, kao i posle toga.

Po navodima optužnice, takvo postupanje pokazuje da su Januzi i Bahtjari imali nameru da zastraše svedoka 1 i da ometaju službena lica, uključujući tužioce i istražitelje specijalizovanog tužilaštva, u vršenju službene dužnosti, navodi se u saopštenju.

Prvo pristupanje sudu Bahtjarija i Januzija predviđeno je za ponedeljak na javnoj sednici.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!