Podeli vest

Istraga obaveštajnih službi utvrdila je da je “malo verovatno” da je spoljni faktor odgovoran za izazivanje “havanskog sindroma”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

bela kuća
Foto: Shutterstock

Opširna istraga američkih obaveštajnih službi utvrdila je da je “malo verovatno” da je spoljni faktor odgovoran za izazivanje “havanskog sindroma” od kojeg pate američke diplomate i obaveštajni službenici širom sveta, navedeno je u danas objavljenim klasifikovanim dokumentima.

Simptomi ”havanskog sindroma” uključuju migrene, mučninu, propuste u pamćenju i vrtoglavicu, a prvi put je prijavljen kod američkih zvaničnika u glavnom gradu Kube 2016. godine, i od tada je u drugim slučajevima pogađao američke diplomate, zvaničnike i njihove članove porodica u inostranstvu, navodi Rojters.

Prema procenama američkih obaveštajnih službi, nisu pronađeni verodostojni dokazi da su bilo koji američki konkurenti imali oružje ili uređaj sa sposobnošću da izazove simptome ”havanskog sindroma”.

U okviru istrage, koja je trajala više od šest godina, američke obaveštajne agencije razmatrale su čak i mogućnost da su, kako navodi Rojters, ”vanzemaljci odgovorni za havanski sindrom”, ali je ta opcija isključena.

U januaru je Centralna obaveštajna agencija (CIA) saopštila da je malo verovatno da je Rusija ili neki drugi ”strani akter” odgovoran za zdravstvene incidente.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: