Vijetnam, koji je drugi najveći proizvođač kafe na svetu, pogođen je jakom sušom, što je dovelo do zabrinutosti za povećanje cena espresa i instant kafe.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kafa
Foto:Shutterstock

Vijetnamska merkantilna berza (MVKS) očekuje pad proizvodnje kafe između 10 i 16 odsto, zbog ekstremne vrućine koja je pogodila zemlju između marta i početka maja, rekao je zvaničnik regiona Centralno gorje Ngujen Ngok Kvin.

Iako se vreme poboljšalo u poslednjih nekoliko nedelja, ostaje nejasno da li će to pomoći da se poveća proizvodnja i snize cene zrna robuste, sorte koja se najčešće nalazi u espresu i instant kafi, čiji je Vijetnam najveći svetski proizvođač.

Vijetnamski uzgajivači su blagovremeno intervenisali biopesticidima protiv buba koje su zbog ekstremnih vremenskih uslova bile brojnije nego inače, što je pomoglo u održavanju nivoa proizvodnje, prenosi Rojters.

Rekordne veleprodajne cene su do sada imale ograničen uticaj na potrošačke cene, pri čemu je inflacija kafe u aprilu porasla za samo 1,6 odsto u Evropskoj uniji, prema poslednjim podacima Eurostata.

Visoke veleprodajne cene potencijalno mogu ostati nepromenjene, budući da potražnja za robustom raste na globalnom nivou, dok farmeri koriste stanje tržišta.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!