Podeli vest

U Velikoj Britaniji pokrenuta je peticija, kojom se od britanske vlade traži da omogući građanima Srbije da borave do 90 dana u toj zemlji bez viza.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO:PIXABAY

Na sajtu britanske vlade ne navodi se kada je pokrenuta peticija, ali RTS prenosi da je ona pokrenuta na Veliku subotu.

Do sada je peticiju, kako se vidi na sajtu, potpisalo više od 1.900 državljana Velike Britanije.

Ukoliko bude sakupljeno 10.000 potpisa, Vlada Velike Britanije oglasiće se tim povodom, a ukoliko broj potpisa bude dostigao stotinu hiljada, o peticiji će raspravljati britanski parlament, dodaje se na sajtu. Autori peticije navode da Srbija od 2009. godine ima bezvizni režim putovanja u šengenski prostor, koji je dao samo pozitivne rezultate.

“Verujemo da je trenutni britanski vizni sistem nepravedan za turiste i one sa prijateljima i porodicom iz Srbije, koji svi donose novac u Veliku Britaniju. Verujemo da je omogućavanje građanima Srbije da posete Veliku Britaniju do 90 dana bez vize pravedno, isplativo i odavno zakasnelo”, navodi se na sajtu.

Akciju je pokrenula Mihaela Mitrović, za koju RTS navodi da je arhitekta, inženjer neuronauke sa masterom iz oblasti estetike filma, koja je do nedavno bila direktor strategije i razvoja na katedri za eksperimentalnu psihologiju Univerziteta u Oksfordu. Najveći broj potpisnika peticije boravi u Londonu i Midlandsu, gde su i najveće srpske zajednice.

Međutim, značajan broj potpisa sakupljen je u Glazgovu i Edinburgu, kao i u Belfastu, dodaje RTS.

Rok za potpisivanje peticije ističe 14. oktobra 2023. godine, navodi se na sajtu https://petition.parliament.uk/petitions/636456, na kojem građani Velike Britanije mogu da potpišu peticiju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ALKARAZ ODBRANIO TITULU NA VIMBLDONU

Španski teniser Karlos Alkaraz osvojio je drugi uzastopni pehar na Vimbldonu pošto je u reprizi prošlogodišnjeg finala ponovo pobedio Novaka…