Tokom prethodne godine građani Srbije ukupno su popili više od sedam miliona pakovanja lekova za smirenje (anksiolitika) i antidepresiva koji se izdaju na lekarski recept. Tražili smo i pronašli prirodne alternative za antidepresive

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

ČAJ
Foto: Pixabay

Građani Srbije su tokom prošle godine popili ukupno 7,34 miliona pakovanja lekova za umirenje (anksiolitika) i antidepresiva, koji se nalaze na Listi A i Listi A1 Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), odnosno koji se izdaju na lekarski recept, pokazuju podaci RFZO.

Lekari upozoravaju da je ogroman problem što građani Srbije ove lekove uzimaju “na svoju ruku” i time mogu ugroziti svoje zdravlje.

Najčešći problemi zbog kojih ljudi potežu za antidepresivima i lekovima za umirenje su anksioznost, depresija i nesanica.

Međutim, za sva ova stanja postoje prirodne alternative.

Čaj od kantariona i matičnjaka za umirenje

Iako se kantarion najčešće kantarion povezuje sa zarastanjem rana na telu, dokazano je da ova biljka može pomoći i u rešavanju problema anksioznosti, blage depresije i nesanice.

Većina studija pokazuje da kantarion može pomoći u lečenju blage do umerene depresije a da pritom ima manje nuspojava od većine drugih antidepresiva na recept. Međutim, s obzirom da ima interakciju sa brojnim lekovima, trebalo bi ga uvek uzimati uz lekarski nadzor.

Iz kantariona je izolovan i melatonin, koji se luči u organizmu tokom sna, pa se zato ova biljka može koristiti i kao efikasan, a prirodan lek protiv nesanice.

Čaj od kantariona najbolje je pripremiti tako što u 200ml ključale vode dodate kašičice suvog cveta i lista biljke.

Čaj od kantariona treba da odstoji bar 10 minuta i pije se nezaslađen nekoliko puta dnevno.

I matičnjak spada u biljke koje mogu pomoći za umirenje. Za ovaj čaj potrebno je 10 g cvetova i listova matičnjaka koje možete pronaći u većini apoteka i radnjama sa zdravom hranom. Prelijte matičnjak ključalom vodom i ostavite da stoji poklopljen destak minuta. Procedite ga i pijte 2 do 4 šolje čaja dnevn

Čaj od nane za smirenje

Nana dokazano može da utiče na umirenje. za pripremu ovog čaja potrebna je 1 – 1,5 kašika listova ili cvetnih vrhova nane. Prelijte nanu ključalom vodom, poklopite je i ostavite da odstoji destak minuta. Čaj zatim procedite. Pijte ga 3 do 4 šolje dnevn

Čaj od kamilice za san

Iako zvuči pomalo blago, kamilica vam zaista može pomoći za miran san. Nežni cvetovi biljke kamilice od davnina se koriste za rešavanje problema nesanice.

Čaj od kamilice sadrži više aktivnih hemijskih jedinjenja, uključujući apigenin koji opušta mišiće i ima blagi sedativan učinak nakon što se veže na benzodiazepinske receptore u mozgu. Zbog toga je kamilica vrlo cenjen čaj za uspavljivanje, kako za decu, tako i za odrasle.

Važno je da se sa prvim simptomima depresije ili anksioznosti obratite lekaru. Posebnu pažnju pri ispijanju čajeva obratite na to kako oni mogu uticati na lekove koje trenutno koristite.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: