Podeli vest

 Autobus sa Srbima koji su putovali u Pećku patrijaršiju napadnut je danas u Peći kada im je, kako kažu, jedan Albanac automobilom presekao put, pretio i postavio zastavu tzv Kosova na autobus.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

policija
Foto: Shutterstock

U autobusu su se nalazili članovi Udruženja žitelja Planjana kod Prizrena.

Vodič puta Slavica Josifović izjavila je za Kosovo onlajn da se incident desio kada je iz automobila lokalnih registarskih oznaka izašao Albanac i na albanskom pretio Srbima koji su krenuli u posetu srpskoj svetinji.

“Izašao je, uzeo kosovsku zastavu i postavio na prednji deo autobusa, pretio je da ne smemo da je skinemo i fotografisao autobus koji je registarskih oznaka BG”, rekla je Josifović.

Dodala je da je slučaj odmah prijavljen policiji, kao i da je zatražila pratnju do Pećke patrijarše i Prilužja.

Kancelarija:Incident u Peci nastavak pritiska na Srbe

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila incident u kome su dva mladića albanske nacionalnosti iz Peći pratili Slavicu Trbušić i ostale članove Udruženja žitelja Planjana iz Prizrena i na autobus, kojim su se dovezli u Peć, zakačili kosovsku zastavu.

Kancelarija u saopstenju navodi da je slučaj prijavljen policiji i poziva bezbednosne strukture u Prištini da pronađu i privedu pravdi izgrednike koji su ugrožavali slobodu kretanja Srba iz Planjana.

“Očigledno je da se radi o nastavku organizovanog pritiska na Srbe, koji ima za cilj da izazove nemir, strah i nesigurnost kod srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji”, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije ukazuju da dok predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije ulažu maksimalne napore da u se našoj južnoj pokrajini očuva mir i stvore uslovi za zajednički život i međusobno poverenje između Srba i Albanaca, ugrožavanje sloboda srpskog naroda je svakodnevno.

“Sve to izaziva zabrinutost i strepnju, ali i sumnju da se radi o nastojanjima da se Srbi onespokoje i isprovociraju, kako bi se dobio alibi za neku opasniju akciju protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji”, ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije navode da će Vlada Srbije istrajati u nastojanjima da se na Kosovu i Metohiji očuva mir i uspostavi sigurnost i bezbednost za sve građane, uprkos pretnjama i provokacijama koje sada već svakodnevno dolaze iz Prištine, ali će isto tako istarajati i u nameri da zaštiti svoje sunarodnike i da im obezbedi normalan život.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: