U desetak manastira i srpskih crkava, održane su liturgije posle kojih su osveštana i podeljenja ofarbana vaskršnja jaja

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

čikago
FOTO TANJUG/ SVETOZAR DANCUO

U prepunim srpskim hramovima u Čikagu u nedelju je najbojnija srpska zajednica u Americi proslavila praznik Hristovog vaskrsenja.

U desetak manastira i srpskih crkava, koliko ih ima na širem području ovog grada, održane su liturgije posle kojih su osveštana i podeljenja ofarbana vaskršnja jaja. Pročitana je Vaskršnja poslanica sa porukama Patrijarha Porfirija i episkopa SPC.

Posebno svečano je bilo u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Beogradskoj ulici u Čikagu koja je Vaskrsenje obeležila i kao svoju Slavu. Arhijerejsku liturgiju je predvodio vladika srednjozapadno-američki i novogračanički Longin uz sasluženje većeg broja sveštenika. U okviru svečanosti osveštani su slavski kolač i vaskršnja jaja.

U prigodnoj besedi vladika Longin je pozvao vernike da bude uz svoj narod i svoju crkvu na Kosovu i Metohiji koji odolevaju stalnim pritiscima i stradanjima. Takođe je pozvao na mir među pravoslavnima u Ukrajini, kao i na mir u svetu.

Svečanost je nastavljena uz slavski ručak u banket sali u okviru hrama. Među brojnim vernicima i uzvanicima svečanosti su prisutvovali Konzul Republike Srbije u Čikagu Milan Varadinović i vicekonzuli Aleksandar Ðorđević i Aleksandar Milić.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: