Podeli vest

Srbija će na ovogodišnjoj Evroviziji nastupati u prvoj polufinalnoj večeri 9. maja, odlučeno je danas žrebom u Liverpulu, gradu domaćinu najvećeg evropskog muzičkog takmičenja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

eurovision -evrovizija
Foto: shutterstock

Uz Srbiju, prve večeri će se za nastup u finalu boriti Hrvatska, kao i Švedska, Letonija, Irska, Moldavija, Švajcarska, Norveška, Izrael, Portugal, Holandija, Finska, Malta, Azerbejdžan i Češka. U drugom polufinalu, 11. maja, takmičiće se Jermenija, Albanija, Kipar, Australija, Rumunija, Austrija, Danska, Litvanija, Belgija, San Marino, Island, Slovenija, Grčka, Gruzija, Estonija i Poljska.

Ove godine 37 zemalja imaće predstavnike na Pesmi Evrovizije. Crna Gora, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Bugarska ranije su odustale od takmičenja iz finansijskih razloga. Bosna i Hercegovina ne učestvuje na Evroviziji od 2016. godine.

Rusiji nije dozvoljeno da se takmiče zbog napada na Ukrajinu, a ni Belorusiji kao njenom najvećem savezniku, prenosi Bi-Bi-Si na srpskom jeziku.

Domaćin takmičenja je Liverpul, odnosno Velika Britanija, jer zbog rata Ukrajina nije mogla da organizuje Evroviziju, iako je pobedila na takmičenju u Torinu prošle godine.

Velika Britanija odlučila je da ovogodišnja Pesma Evrovizije bude neka vrsta omaža Ukrajini.

Slogan je „Ujedinjeni muzikom”, sa crtežom srca koja kucaju zajedno, a britanska i ukrajinska zastava iskorišćene su kao inspiracija za stvaranje simbola manifestacije.

Velika Britanija, Francuska, Španija, Nemačka i Italija automatski se kvalifikuju u finale. Ukrajina će, takođe, ići direktno u finale kao pobednik 2022. U finalu, koje će biti održano 13. maja, biće mesta za 26 zemalja.

Velika Britanija je prvi put domaćin u poslednjih 25 godina.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: