Podeli vest

Javnobeležnička komora Srbije i Pošta Srbije razvile su aplikaciju E-notar za digitalizaciju javnobeležničke arhivske građe, čime Srbija, posle Francuske, postaje druga zemlja u Evropi, koja ima ovakav savremeni alat.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kompjuter
Foto: Pixabay

Delegacija Visokog saveta notarijata Francuske, tokom dvodnevne posete Beogradu, pohvalila je Javnobeležničku komoru Srbije (JKS) za rad na digitalizaciji arhivske građe i stvaranje uslova za kreiranje potpuno elektronske javnobeležničke isprave, saopšteno je danas iz JKS.

“Navikli smo na vaše uspehe zabeležene u dosadašnjem razvoju, koji pratimo od samog početka, već skoro devet godina. Ne čudi nas da ste uspeli da u partnerstvu sa Poštom Srbije dođete do ovog rezultata i da započnete probu aplikacije E-notar”, rekao je Stefan Zečević u ime delegacije Visokog saveta notarijata Francuske na sastanku u Javnobeležničkoj komori Srbije u Beogradu.

Drugi član delegacije iz Francuske, jedan od direktora ADSN, kompanije koja već 40 godina radi na informaciono-tehničkim rešenjima za francusko javno beležništvo, Fransoa Ksavijer Bari je naglasio da je impresioniran alatom E-notar.

Pošta Srbije, čiji je IT tim razvijao aplikaciju E-Notar, dobila je velike pohvale od stručnjaka iz Francuske za izradu ove aplikaciji.

“Sada je moguće raditi na tome da se taj alat integriše u rad javnobeležničkih kancelarija, a moguć je i korak dalje – da se u Srbiji stvori sistem koji omogućava 100 posto elektronsku ispravu”, dodao je Bari, ekspert u ovoj oblasti, koji je tokom razvoja aplikacije E-Notar delio iskustvo Francuske u upotrebi savremenih IT alata u javnom beležništvu.

Francuska, koja je inače jedina zemlja koja već ima elektronsku notarsku ispravu, želi da Srbija, pored digitalnog arhiva, bude i prva sledeća zemlja koja će imati i ovaj alat, naveli su predstavnici francuske delegacije.

Saradnja dve komore značajno je doprinela našem brzom razvoju, a što se najbolje vidi baš na polju digitalizacije, rekao je predsednik JKS Srbislav Cvejić, naglašavajući da je Ministarstvo pravde omogućilo javnim beležnicima sve uslove za brze i efikasne postupke i dovelo do toga da danas možemo da idemo u korak sa mnogo starijim i razvijenijim javnobeležničkim sistemima.

“Posebno nas raduje činjenica da će Srbija biti druga zemlja u Evropi koja će imati digitalni arhiv, što naše javno beležništvo unapređuje i povećava nivo pravne sigurnosti. Od izuzetnog je značaja i to što neće biti bezbednosnih rizika i što će se sve javnobeležničke isprave čuvati u zemlji”, kazao je Cvejić.

Kako se ovaj projekat privodi kraju, najavljen je i nastavak saradnje Javnobeležničke komore i Pošte, kroz rad na projektu “E-Notar dva”, koji će omogućiti da svaki građanin ima uvid u svoju dokumentaciju overenu kod javnih beležnika, uz maksimalnu pouzdanost i bezbednost.

Predsednik JKS je pozvao delegaciju Francuske da dođe i prisustvuje potpisivanju konačnog ugovora sa Poštom Srbije o korišćenju aplikacije E-Notar, što se očekuje najkasnije do kraja juna, a što će omogućiti da se u pojedinim kancelarijama ova aplikacija testira, pre upotrebe u celom sistemu.

Francuska delegacija je odgovorila uzvratnim pozivom na godišnji kongres svog notarijata, kojom prilikom bi želeli i da sa JKS potpišu novi Memorandum o saradnji.

“S obzirom na to da naš sporazum o saradnji ističe u julu ove godine, kao i da smo uspešno realizovali ciljeve iz tog Memoranduma, pozivamo vas da potpišemo novi sporazum, kojim, pored daljeg zajedničkog rada na digitalizaciji javnog beležništva, možemo predvideti i druge oblasti od interesa”, rekao je predstavnik Visokog saveta notarijata Francuske Vili Đakino.

Predstavnici JKS su ovaj poziv prihvatili, ističući da je francuski notarijat, star više od 300 godina, najbolji primer za srpski javnobeležnički sistem koji se još razvija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: