Podeli vest

Izmene i dopune sporazuma će u velikoj meri doprinositi smanjenju gužvi na našim graničnim prelazima koji postoje, rekao je Selaković .

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sporazum
FOTO TANJUG/ALEKSANDRA ORLIC

 U Subotici je danas potpisan sporazum između vlada Srbije i Mađarske kojim se reguliše granična kontrola u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju, a potpisivanju su prisustvovali ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske, Peter Sijarto.

Selaković je na konferenciji za novinare posle ceremonije potpisivanja rekao da su odnosi dve zemlje bez presedana u našoj modernoj istoriji, za šta veliku zaslugu imaju predsednik Aleksandar Vučić i predsednik vlade Viktor Orban, koji su svojim ličnim odnosom prijateljstva, a kao dvojica ozbiljnih državnika, uspeli da odnose Srbije i Mađarske i srpskog i mađarskog naroda izvedu na put jakog prijateljstva.

“Izmene i dopune sporazuma će u velikoj meri doprinositi smanjenju gužvi na našim graničnim prelazima koji postoje”, rekao je Selaković .

On je objasnio da je potpisivanje sporazuma uslovljeno i razvojnim projektom koji se odvija između Mađarske i Srbije, a to je izgradnja brze pruge koja će povezati Beograd i Budimpeštu.

“Podesćam da je 10. juna potpisan memorandum o razumevanju o nastavku saradnje u oblasti energetike, koji podrazumeva skladištenje 500 miliona kubnih metara gasa u Mađarskoj što će Srbiji omogućiti da u periodu od 1. oktobra ove do 1. aprila naredne godine, lakše prolazi kroz energetsku krizu”, dodao je Selaković.

On je preneo da je sa Sijarom razgovarao i o daljem razvoju ekonomske saradnje, kao i angažovanju na infrastrukturnim projektima, regionalnoj saradnji i globalnim pitanjima.

Kako je dodao, nakon prošle godine, u kojoj je zabeležena trgovinska razmena između Srbije i Mađarske od oko 2,3 milijarde evra, ove godine u prvih pet meseci razmena je već dostigla oko 1,8 milijardi evra.

To je, kako je objasnio, posledica povećane cene energenata, ali i dosadašnjih ozbiljnih investicija Mađarske u Srbiju.

Selaković je ocenio da su Srbija i Mađarska u ovoj godini ozbiljno produbile ekonomsku saradnju koja je u odnosu na prošlu, koja je bila rekordna, dostigla još viši novo.

“Koristim i ovu priliku da dragom prijatelju Sijartu zahvalim i na njegovom ličnom angažmanu po pitanju ohrabrivanja mađarskih investitora da dolaze u Srbiju, da ovde ulažu svoj kapital i tako doprinose našem ekonomskom rastu i razvoju. Mađarska je zauzela četvrto mesto kao naš najvažniji trgovinski partner”, naveo je Selaković.

Šef srpske diplomatije zahvalio je ministru Sijartu i premijeru Orbanu na tome što podržavaju naš evropski put i na porukama da, iz perspektive Mađarske, Srbija treba odmah da postane članica EU.

Ministar Sijarto izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da Mađarska i Srbija svakoga dana ispisuju nova poglavlja prijateljstva, što se ogleda i u gotovo udvostručenoj trgovinskoj razmeni u prvoj polovini ove godine.

“U prvoj polovini ove godine udvostručili smo trgovinsku razmenu između dve zemlje, za 117 odsto. Najveći poduhvat je modernizacija pruge Beograd – Budimpešta. Radovi će kod nas početi 1. avgusta, što znači da ćemo morati da odredimo novi granični prelaz za železnički saobraćaj, gde ćemo moći da obezbedimo međunarodni promet robe”, rekao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, danas polovina gasa koji Mađarska dobija dolazi iz Srbije i to je još jedan od odličnih rezultata saradnje.

Sijarto je smatra da se Evropa suočava sa jednom veoma ozbiljnom energetskom krizom, te podsetio da su Mađari i Srbi imali poduhvat u pogledu snabdevanja energentima.

“Mi smo imali jedan poduhvat u snabdevanju energentima, jer smo obezbedili da prirodni gas, koji nabavljamo iz Rusije, bezbedno može da se transportuje sve do Srbije, odnosno dalje do Mađarske. Danas praktično dnevno, polovina gasa koji Mađarska dobija dolazi iz Srbije, što je negde oko 16,4 miliona kubnih metara. Juče smo postigli rekord u tom pogledu”, kazao je Sijarto.

On je istakao i da će železnički robni promet prolaziti kroz GP “Reske”, gde će se obavljati i granična kontrola u međunarodnom železničkom saobraćaju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: