Podeli vest

Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih dela ratnih zločina nalazi 26 osoba srpske nacionalnosti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

hrvatska
Foto: Pixabay

Srbija je jutros izručila Hrvatskoj Ivana Husnika (Ivicu Atanasijevića, 61), čime je usvojila molbu hrvatskog Ministarstva pravosuđa da u toj državi izdržava kaznu od osam godina zatvora zbog navodno počinjenog ratnog zločina.

Uz molbu za izručenje Hrvatska je, kako je saopštila organizacija Veritas, priložila presudu Županijskog suda u Osijeku od 4. novembra 1997. godine, kojom su Ivica Husnik i još pet osoba (Živojin Crnogorac, Mićael Husnik, Kasim Hekić, Sava Radović i Svetislav Radović) u odsustvu proglašeni krivima jer su u arpilu 1992. godine, kao pripadnici vojnih formacija JNA u Vukovaru u više navrata pod pretnjom silovali jednu žensku osobu.

Oni su pravosnažno osuđeni na kazne od osam do 14 godina zatvora, navodi Veritas i dodaje da je nakon sprovedenog ekstradicionog postupka Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu rešenjem utvrdilo da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Husnika Hrvatskoj, nakon čega je Ministarsvo pravde dozvolilo njegovo izručenje.

Ivan Husnik je pod imenom Ivica Atanasijević u Srbiji pravosnažno osuđen i za ratni zločin na Ovčari na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, koju je izdržavao u KPZ

Sremska Mitrovica, podseća Veritas.

On je pod jednim i pod drugim imenom od 2008. do 2016. MUP-u Srbije podnosio zahteve za državljanstvo Srbije, ali je odbijen uz obrazloženje da je “Ministarstvo ocenilo da postoje bezbedenosni razlozi od interesa za Srbiju zbog kojeg zahtev imenovanog treba odbiti”.

Da je usvojen njegov zahtev za državljanstvo Srbija ga, prema

važećim domaćim propisima i međudržavnom ugovoru ne bi ni smela izručiti Hrvatskoj, ukazuje Verits.

Ta nevladina organizacija navodi i da je ove godine uhapšeno sedam osoba iz bivše Republike Srpske Krajine po hrvatskim poternicama zbog ratnih zločina, od kojih je troje uhapšeno van Hrvatske, troje prilikom ulaska u Hrvatsku, a jedna na području Hrvatske.

U saopštenju podsećaju da su na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu širom sveta do sada uhapšene 182 osobe srpske nacionalnosti, od kojih je 70 izručeno Hrvatskoj.

Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih dela ratnih zločina nalazi 26 osoba srpske nacionalnosti, pripadnika bivših JNA i SVK, od kojih je 16 pravosnažno osuđeno, dok su ostale pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: