Podeli vest

Republika Srbija kupila je danas zloglasnu direktivu br. 25 od 27. marta 1941. godine kojom je nemački kancelar Adolf Hitler izdao naređenje za napad na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

FOTO TANJUG/ STR

Na osnovu inicijative koju je Muzej žrtava genocida uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i na molbu predsednika, Vlada Srbije obezbedila je neophodna sredstva kako bi danas u poslepodnevnim časovima bio kupljen jedan od najznačajnijih dokumenata za celokupnu istoriju srpskog naroda, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Tanjug ekskluzivno objavljuje ditektivu br. 25 kojom je Hitler naredio napad na Jugoslaviju.

Direktiva br. 25, potpisana od strane Adolfa Hitlera, sačinjena je u trinaest originala od kojih je jedan od njih od danas u vlasništvu Srbije.

Ovaj dokument, čiji je sadržaj označio početak Drugog svetskog rata na celokupnoj teritoriji Kraljevine Jugoslavije, a do njega je došlo u ranim jutarnjim časovima 6. aprila 1941. godine, uporediv je po svome značaju sa telegramom objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austro-Ugarskog Carstva od 28. jula 1914. godine.

Izdajući naređenje za početak združenih borbenih dejstava protiv Kraljevine Jugoslavije i Kraljevine Grčke, nemački kancelar Adolf Hitler ovim dokumentom označio je početak četvorogodišnjih dramatičnih borbi i bezmernog stradanja civilnog stanovništva, a posebno pripadnika srpskog naroda.

Pored ostalog, ovaj dokument sadrži i eksplicitnu naredbu za sprovođenje brutalnih vazdušnih napada i danonoćno bombardovanje Beograda, spremnost da se nakon okupacije Jugoslavije delovi njene teritorije predaju Bugarskoj i Mađarskoj, kao i to da će ,,političkim obećanjima Hrvatima biti pooštrena unutrašnja politička zategnutost u Jugoslaviji“.


Sadržaj ove direktive rezultirao je, pored ostalog, i stvaranjem svih neophodnih preduslova za uspostavljanje Nezavisne Države Hrvatske, odnosno za otpočinjanje genocida nad pripadnicima srpskog naroda na njenoj celokupnoj teritoriji.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, ovaj neprocenjivo vredan dokument i istorijski izvor koji se od danas nalazi u posedu Srbije, istovremeno je predstavljao i zloslutni nagoveštaj brojnih dramatičnih, tragičnih, ali i herojskih događaja koji su obeležili razdoblje Drugog svetskog rata na čitavom prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije.

Današnjom kupovinom ovog prvorazredno značajnog istorijskog izvora Srbija, njen predsednik i Vlada, još jednom su demonstrirali odlučnost i postojanje stručnih i svih drugih potrebnih logističkih resursa na osnovu kojih je moguće da se pristupi sistematičnom, stručnom i kontinuiranom povraćaju pokretnih kulturnih dobara u našu zemlju, odnosno kupovini onih jedinica istorijskog, kulturnog, umetničkog i drugog nasleđa od značaja za istoriju i kulturu srpskog naroda, kao i celokupne Republike Srbije.

Početkom meseca, Srbija je kupila i delo Paje Jovanovića pod nazivom ,,Odmor bašibozuka“.

Muzej grada Beograda na aukciji kod Sotebija u Londonu je kupio delo za 240,000 funti na “čekić”, što sa uračunatim troškovima aukcijske kuće iznosi više od 300,000 funti, potvrdila je Tanjugu nedavno Jelena Medaković direktorka MGB.

Beograd, 29. novembra 2023.-Republika Srbija kupila je danas zloglasnu direktivu br. 25 od 27. marta 1941. godine kojom je nemaèki kancelar Adolf Hitler izdao nareðenje za napad na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grèku. FOTO TANJUG/ STR/ nr


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: