U Srbiji je juče odavanjem počasti, polaganjem venaca, svečanim ceremonijama i dodelom odlikovanja obeležen Dan državnosti – Sretenje, u spomen na početak Prvog srpskog ustanka 15. februara 1804. godine u Orašcu i proglašenje Sretenjskog Ustava Kneževine Srbije 15. februara 1835. godine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/

Centralna državna ceremonija održana je kod spomenika Voždu Karađorđu u Orašcu, a predsednik Aleksandar Vučić uručio je sinoć na svečanoj ceremoniji u Predsedništvu više od 100 odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Predsednik Vučić je tokom obraćanja istakao da je za Srbiju uvek dobro da odabire put slobode, jer Srbi ne vole da robuju bilo kome.

Vučić je poručio da će Srbija nastaviti da vodi svoju politiku i da će čuvati svoje odnose sa Evropom, ali da neće da gazi svoje odnose ni sa Rusijom, ni Kinom, niti bilo kim drugim, kao i da Srbija nema nameru nikoga da napada. Proslava Dana državnosti završena je vatrometom u gradovima širom Srbije i Republike Srpske, a izveden je i prikaz dronovima.

U Beogradu je 500 dronova izvelo koreografiju trasom dužom od 750 metara rečnog toka.

Dronovi su krenuli sa Kalemegdana, a zaustavljanjem kod Kule Beograd formirali su oblik i boje srpske zastave i time označili početak vatrometa. Vatromet u trajanju od šest minuta i 52 sekunde istovremeno je počeo u Beogradu kod Kule Beograd, sa Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu, u Nišu sa zidina Tvrđave, Kragujevcu pored reke Lepenice u blizini Stare skupštine i Stare crkve i u više gradova u Republici Srpskoj, među kojima su Banjaluka, Prijedor, Doboj, Istočno Sarajevo, Trebinje, Zvornik, Bijeljina, Novi Grad.

FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Tokom trajanja vatrometa u Beogradu, na displeju Kule Beograd prikazana je srpska trobojka, a na samom vrhu prikazivana je rečenica “Živela Srbija”. Manifestaciju je u svim gradovima posmatrao veliki broj građana. Prethodno je izveden audio-vizuelni spektakl pod nazivom “Slava i trajanje”, tokom kojeg je kroz 3D umetničke instalacije na fasadama Starog dvora, Palate Srbija, Instituta Servantes, Narodnog muzeja Srbije i Narodnog pozorišta oživljena slavna srpska prošlost.

FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: