Podeli vest

Predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović kaže da je BiH, u izvoznom smislu, značajnija nego tržište Kine i Rusije

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vlahović ses
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Koliko je važna regionalna saradnja, pa samim tim i inicijativa Otvoreni Balkan, govori podatak da Srbija trenutno više izvozi u Bosnu i Hercegovinu, nego u Rusiju i Kinu zajedno, kaže predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović.

Vlahović za Tanjug kaže da su dobre naznake iz Podgorice da i Crna Gora razmišlja o pridruživanju toj inicijativi.

“Verujem da će se u doglednom vremeu i tzv. Kosovo pridružiti toj inicijativi, a videćemo da li će BiH uspeti da definiše jedinstven stav”, rekao je Vlahović, koji učestvuje na skupu “Strateški ekonomski razgovori” u Istri u organizaciji SEEBDN.

Na pitanje da li bi “Otvoreni Balkan”, posebno u vreme krize, mogao region da učini otpornijim, Vlahović kaže da o značaju te inicijative najbolje govori primer Srbije koja u ovom trenutku izvozi više u BiH, nego u Rusiju i Kinu zajedno.

“Za nas je BiH, u izvoznom smislu, značajnija nego tržište Kine i Rusije”, kazao je on.

Vlahović navodi da je “Otvoreni Balkan” veoma važan jer podrazumeva slobodan protok robe, ljudi, usluga, kapitala, prizavanje diploma i druge pogodnosti.

“Jasno je da u nekim industrijama već danas imamo veliki nedostatak radne snage, a uz ovu inicijativu bi iz regiona mogle da se podmire sve potrebe u samom regionu”, rekao je Vlahović.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: