Podeli vest

Ministarstvo energetike je najavilo da će gas u Srbiji od 1. januara poskupeti 11 odsto, a električna energija do 10 procenata, kao i da u istom procentu biti povećane i cene energenata za privredu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

STRUJA
Foto: Pixabay

Direktor snabdevanja električnom energijom u ogranku “EPS Snabdevanje” Aleksandar Bjeličić izjavio je danas da je od 3,37 miliona domaćinstava, njih 45 odsto smanjilo potrošnju struje u oktobru, da su građani i privreda ozbiljno shvatili energetsku krizu, zbog čega je ukupna potrošnja u oktobru bila za 11 odsto manja nego u oktobru 2021.

Ministarstvo energetike je najavilo da će gas u Srbiji od 1. januara poskupeti 11 odsto, a električna energija do 10 procenata, kao i da u istom procentu biti povećane i cene energenata za privredu.

Bjeličić je kaže da je stavku 6 za pospust ostvarilo 1,5 miliona domaćinstava.

“Najveći broj domaćinstava je ostvario popust od 30 odsto (oko 700.000 domaćinstava), popust od 15 odsto ostvarilo je 554.000 domaćinstava, odnosno 16 odsto od ukupnog broja, osam odsto ostvarilo popust od 20 odsto (njih 264.000)”, rekao je Bjeličić za RTS.

Naveo je primer da prosečno domaćinstvo troši oko 350 kilovat-časova, sa popustom od 15 odsto račun je mogao da bude umanjen oko 450 dinara, sa popustom od 30 odsto račun je umanjen i više od 800 dinara.

Dodao je da su najviše ostvarili popust oni koji se greju na struju, verovatno i zato što su temperature ove godine bile više nego prošle.

Vlada je dala preporuke za štednju na svim nivoima – štede i lokalne samouprave, institucije, ustanove, preduzeća.

Napominje da su i građani i privreda ozbiljno shvatili energetsku krizu, pa je ukupna potrošnja u oktobru 2022. smnjena za 11 odsto u poređenju sa oktobrom 2021. godine, što se tiče domaćinstava, taj procenat iznosi 13 odsto (odnosno 145 miliona kilovat-časova).

Kaže da su najveće uštede ostvarene u Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Subotici i Zrenjaninu.

Najugroženiji imaju pravo na mesčni popust od 120 do 250 kilovat-sati.

Bjeličić je rekao da je u prošlom mesecu umanjenje za energetski ugroženog kupca ostvarilo 61.441 domaćinstvo i pozvao sve građane koji spadaju u ovu kategoriju da se jave lokalnim samoupravama i da od 1. decembra podnesu zahteve za sticanje statusa energetski ugroženog kupca za 2023. godinu.

Govoreći o naplati, kaže da su kupci odgovorni i da je naplata 98 procenata, a 62 odsto domaćinstava plaća račun do 28. u mesecu i ostvaruju popust od pet odsto u mesecu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

uefa

UEFA: Kazna za HNS 28 000 Eura

Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (UEFA) kaznila je danas Fudbalski savez Hrvatske sa ukupno 28.000 evra zbog incidenata navijača na…