Podeli vest

Selaković je na konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo što je posle 12 godina ministar spoljnih poslova Srbije u poseti Venecueli.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

selaković
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ IVAN JAKSIC

 Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas u Karakasu sa ministrom spoljnih poslova Venecuele Karlosom Farijom, i tom prilikom ocenio da je Srbija naročito zahvalna na doslednoj podršci Venecuele našim stavovima po pitanju Kosova i Metohije, koje je za nas pitanje od prvorazrednog nacionalnog značaja.

„Nemešanje u unutrašnja pitanja država, očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, pravo na suverenu politiku i poštovanje međunarodnog prava, a ne „prava jačeg”, ostaju osnovni principi vođenja naše državne politike”, kazao je Selaković.

Selaković je na konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo što je posle 12 godina ministar spoljnih poslova Srbije u poseti Venecueli, naročito zbog činjenice da je ova poseta realizovana u godini u kojoj obeležavamo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

„Tokom duge istorije naših diplomatskih odnosa, uprkos pritiscima u različitim istorijskim periodima, uspeli smo da sačuvamo visok stepen međusobnog poštovanja i uvažavanja o pitanjima ključnih nacionalnih interesa“, poručio je Selaković, podsetivši da takvo međusobno poštovanje datira još iz Pokreta nesvrstanih.

Ministar je ukazao da je sa venecuelanskim kolegom razgovarao o pitanjima od suštinskog značaja za obe zemlje, da su razmotreni načini jačanja saradnje u oblastima ekonomije i turizma, ali i da su razgovarali o aktuelnim regionalnim i globalnim prilikama.

Selaković je posebno izrazio zadovoljstvo što je danas potpisano nekoliko veoma važnih sporazuma, izrazivši nadu da će ti sporazumi omogućiti da se naše dve države i narodi dodatno povežu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dvojica ministara potpisali su Deklaraciju mehanizma političkih konsultacija Srbija i Venecuela, Sporazum o saradnji u oblasti turizma između Republike Srbije i Bolivarske Republike Venecuele, Memorandum o razumevanju u oblasti omladine i sporta između Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Ministarstva narodne snage za omladinu i sport Bolivarske Republike Venecuele, kao i Sporazum o saradnji između Narodne biblioteke Srbije i Narodne biblioteke Venecuele.

„I kao što je Ugo Čaves jednom prilikom rekao – Nećemo napraviti veliku budućnost koju tražimo, ako ne znamo veliku prošlost koju smo imali – tako će i temelj naših budućih odnosa, koje i danas nastavljamo da gradimo, biti naša prijateljska saradnja tokom svih ovih 140 godina diplomatskih odnosa“, zaključio je obraćanje ministar Selaković.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: