Podeli vest

Srpska lista pozvala je danas Kfor, Euleks i Brisel da sreče premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da otvaranjem mosta na Ibru za vozila izazove još jednu krizu na severu Kosova i Meothije, kao i da stanu na put njegovom planu za progon Srba sa KiM.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: shutterstock.com/Dragan Mujan, ilustracija/Tanjug

Iz Srpske liste podsećaju da je trenutno stanje deo dogovora postignutog u Briselu između Beograda i Prištine.

Srpska lista upozorila je da najava Prištine da će otvoriti glavni most u Kosovskoj Mitrovici predstavlja “apsolutno nepotreban, neprihvatljiv i eskalatorni potez sa ciljem dalje destabilizacije prilika na terenu”.

U saopštenju podsećaju i koliko je taj most bio važan za Srbe na severu KiM, ali i da su mnogi upravo na tom mestu, na kojem je bilo na stotine međuetičkih sukoba, ubijeni ili ranjeni.

“Pozivamo vas na hitno reagovanje i da javno ukažete režimu u Prištini da se otvaranje mosta ne može sprovesti bez saglasnosti Srba koji žive na severu Kosova i Metohije, posebno Kosovske Mitrovice od kojih su mnogi na tom mostu bili ranjeni, čiji su članovi porodica na tom mostu stradali, a mnogi Srbi prebegli iz južnog dela grada i koji se do danas nisu vratili u svoje domove, pa tako od nekoliko hiljada Srba sada u južnoj Kosovskoj Mitrovici živi samo jedan sveštenik sa svojom porodicom pod stalnim nadzorom policije”, naglašava Srpska lista.

Naglašavaju da u ovom trenutku nema nikakve potrebe da se most koji predstavlja “neuralgičnu bezbednosnu tačku” na kojoj su se dogodile stotine međuetničkih incidenata i skoro hiljadu nasilnih upada sa juga na sever, otvori u ovom trenutku”.

Srpska lista podseća da se trenutno saobraćaj normalno odvija iz južnog u severni deo grada iz četiri pravca, preko tri mosta i jednog lokalnog puta.

Kako ocenjuju otvaranje mosta bio bi još jedan jednostrani potez koji nijedan Srbin na severu Kosovske Mitrovice i KiM ne bi podržao, čime bi se dodatno podgrejale tenzije i stvorile situacije za nastavak etnički motivisanih napada na Srbe.

Otvaranje mosta posebno nije potrebno jer sada o bezbednosti na samom mostu brinu pripadnici Kfora iz sastava italijanskih jedinica Karabinjeri.

Zamenik komandira Kosovske policije za sever Veton Eljšani rekao je ranije danas da će most biti otvoren vrlo brzo.

U aprilu albanski odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica doneli su odluku da se most na Ibru otvori za vozila.

Tokom poslednjih godina, otvaranje mosta odlagano je više puta, a u više navrata najavljivani su i novi datumi za njegovo otvaranje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: