Podeli vest

Srpska lista zatražila je danas od Republike Srbije, predsednika Aleksandra Vučića i srpske vlade da prekinu dijalog sa Prištinom dok se sa severa naše južne pokrajine ne povuku sve snage specijalne policije i dok albanski gradonačelnici ne izađu iz srpskih opština.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

srpska lista
FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

“Mi, politički predstavnici srpskog naroda sa Kosova i Metohije, kao i čitav srpski narod, upućujemo molbu svom predsedniku Vučiću i čitavom državnom rukovodstvu da odmah suspenduju bilo kakvo dalje učešće Beograda u dijalogu s Prištinom”, rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije.

Prema njegovim rečima, Srpska lista smatra da je svaki dalji razgovor s Prištinom u postojećim okolnostima ne samo nelogičan, nego i kontraproduktivan.

“Drugim rečima, nastavak razgovora sa Kurtijevim režimom nakon jučerašnjeg terora bi mu poslao poruku da je takvo postupanje sasvim isplativo, jer u svakoj dosadašnjoj prilici omogućava da konsoliduje rezultate svog protivpravnog delovanja”, istakao je Rakić.

Iz te perspektive, dodao je, Srpska lista posebno moli državno rukovodstvo da, kako je rekao, “odluka o privremenoj zabrani učešća državnih zvaničnika u dijalogu” bude ukinuta tek pošto Priština povuče sve specijalne policijske ROSU snage sa severa KiM i povuče sve svoje organe i snage i napusti zgrade opštinskih uprava na severu KiM.

„Kosovskoj policiji neka služi na čast što su na goloruk narod krenuli sa dugim cevima i svim mogućim sredstvima, a Kejforu, Euleksu i ambasadorima Kvinte hvala što su reagovali tek pošto je akcija završena“, istakao je Rakić i dodao da su međunarodni predstavnici juče pokazali licemerje. Član predsedništva Srpske liste Dragiša Milović izjavio je da, ukoliko premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne povuče svoje specijalce, “reakcija Srba će da bude mnogo oštrija”.

On je zamolio, kako je rekao, kolege Albance da izađu iz uzurpiranih prostorija i da tako omoguće povratak u njih Srbima koji tamo rade. „Ja se plašim tog trenutka, tog momenta kada radnici opštine Zvečan s punim pravom treba da dođu na svoja radna mesta, da ne bude ova sila koja je primenjena, jer će onda, a toga se zaista plašim, reakcija da bude mnogo žešća i mnogo jača, a to ne koristi nikome u ovom trenutku“, rekao je Milović.

U petak je, nakon pokušaja građana severa Kosova i Metohije da spreče policiju da uđe u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došlo do sukoba, u kojima je policija je upotrebila suzavac, dimne i šok bombe. Tom prilikom povređeno je više Srba, a Kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.

Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM izabrani su na izborima koje su Srbi bojkotovali, nakon što su u novembru prošle godine napustili prištinske institucije zbog kršenja Briselskog sporazuma od strane Prištine, upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sever KiM i stalnih protivpravnih hapšenja Srba.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: