Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Preobraženja Gospodnjeg, koji se u pravoslavlju ubraja u 12 velikih Hristovih praznika.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

crkva
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ARHIVA

Preobraženje Gospodnje je u pravoslavlju poznato kao letnje Bogojavljenje.

To je nepokretni praznik i svake godine se obeležava 19. avgusta.

Pada uvek u vreme Gospojinskog posta, pa su zato posne i pravoslavne trpeze.

Praznik je posvećen sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor, kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu.

Veliki broj pravoslavnih hramova u Srbiji posvećen je ovom prazniku, a među njima su najpoznatije crkve Preobraženja u Beogradu, Pančevu, Sokobanji, Smederevskoj Palanci i preobraženjski manastir u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, srpskoj Svetoj Gori.

Na ikonama Preobraženja, koje se nalaze na ikonostasima pravoslavnih hramova, slika se Isus Hristos na Gori okružen svetlošću, sa Ilijom, Mojsijem i trojicom apostola koji uplašeni leže na zemlji.

U pravoslavnim hramovima se na Preobraženje iznosi i blagosilja novi rod grožđa, koje se, prema pravoslavnom srpskom običaju, prvi put jede na ovaj praznik. U narodu se smatra da je Preobraženje dan kada se poslednji put kupa u rekama, jer se za ovaj praznik vezuje i smena godišnjih doba.

Postoji verovanje da se o ovom prazniku celokupna priroda preobražava, pa se kaže da se “preobražava i voda i gora”.

Prema rasprostranjenom verovanju, na Preobraženje ne valja preko dana spavati, jer ko tog dana odspava, preobraziće se, pa će cele godine biti pospan, a smatra se i da na ovaj praznik nije dobro plakati jer će taj plač preći u naviku.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: