Ukoliko još niste isplanirali uskršnje putovanje obilazak manastira Ovčar-Kablara, koji se često naziva i “Srpska Sveta Gora”pravi je izbor za uskršnje putovanje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: J.M.

Manastiri u Ovčar-Kablaru nisu samo duhovni centri, već i važni kulturni i istorijski spomenici Srbije koje bi svako rođen na ovim prostorima trebalo bar jednom da poseti.

U Ovčarsko- Kablarskoj klisuri nalazi se 10 manastira i dva sveta mesta koja su svedoci bogate srpske istorije, a mnogi od njih su bili centri obrazovanja i kulture tokom svoje bogate prošlosti. Takođe, su mesta gde se čuva i neguje srpska pravoslavna tradicija, običaji i duhovnost.

Pored svoje duhovne i kulturne vrednosti, manastiri u Ovčar-Kablaru privlače posetioce i svojom spektakularnom prirodnom lepotom. Smestili su se u predivnom okruženju planinskih vrhova, šuma i rečnih kanjona, što pruža jedinstveno iskustvo posetiocima.

Tokom verskih praznika i manifestacija, ovi manastiri su živahna mesta okupljanja vernika i posetilaca koji dolaze da se poklone svetinjama, prisustvuju liturgijama i upoznaju se sa duhovnom baštinom.

Upravo zbog toga pravi su izbor za uskršnje putovanje. Od deset manastira koji se nalaze na Srpskoj Svetoj Gori tokom jednog dana možete obići više njih, a predlog je da ova četiri ne propustite:

Manastir Blagoveštenje

Jedan od najstarijih i najpoznatijih manastira u Ovčar-Kablaru je manastir Blagoveštenje. Ovaj manastir, smešten u šumovitim padinama Ovčara, datira iz 16. veka i smatra se jednim od najsvetlijih duhovnih mesta u Srbiji. Manastir Blagoveštenje je poznat po svojoj arhitekturi u srpskom stilu, sa crkvom posvećenom Blagoveštenju Presvete Bogorodice kao centralnim objektom. Unutar manastira se nalaze brojne freske i ikone koje datiraju iz 17. i 18. veka, što ga čini važnim kulturnim blagom.

Manastir Svete Trojice

Još jedan značajan manastir u Ovčar-Kablaru je manastir Svete Trojice. Ovaj manastir je smešten na litici visoko iznad reke Zapadne Morave i jedan je od najupečatljivijih manastira u Srbiji zbog svoje spektakularne lokacije. Manastir Svete Trojice je osnovan u 14. veku i jedan je od najstarijih manastira u Ovčar-Kablaru. Unutar manastira se nalazi crkva posvećena Svetoj Trojici, koja je prepoznatljiva po svojoj beloj fasadi i impresivnoj kamenoj kupoli.

Manastir Vavedenje

Manastir Vavedenje je još jedan značajan manastir u Ovčar-Kablaru. Ovaj manastir je smešten na padinama Kablara i datira iz 15. veka. Manastir Vavedenje je poznat po svojoj lepoj arhitekturi, sa crkvom posvećenom Vavedenju Presvete Bogorodice kao centralnim objektom. Unutar manastira se nalazi veliki broj fresaka i ikona

Manastir Preobraženje

Manastir Preobraženje je od nastanka bio je jedan od najsiromašnijih manastira u klisuri sa malim brojem monaha. Zbog toga je često bio napuštan. Godine 1811. u vreme Karađorđa, jeromonah Nikifor ga obnavlja, a crkva posvećena prazniku Preobraženja Gospodnjeg 1816. godine biva živopisana. Izmešten je prilikom izgradnje železnice u periodu 1909 – 1911. godine.

Novi manastir Preobraženje je osveštao Vladika Nikolaj Velimirović, tada Episkop Žički, na dan Pokrova Presvete Bogorodice 1940. godine. Kako je Sveti vladika Nikolaj blagoslovio, ni tada, a ni danas manastir nema nikakvu ekonomiju već živi isključivo od misionarskog rada i priloga koji mu verni nesebično daju.

Ovaj manastir neguje tradiciju svetogorskih manastira i drži se najstrožih pravila.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: