Podeli vest

Gradonačelnici iz srpskih opština sa KiM poručili su da je na delu “opšta kriminalizacija” Srba na KiM.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

politika
Foto: Shutterstock

Gradonačelnici iz srpskih opština na KiM upozorili su danas da je položaj Srba u pokrajini iz dana u dan sve teži i da je na delu opšta kriminalizacija Srba na KiM.

Oni su takođe negodovali zbog tretmana Srpske liste i njenog potpredsednka Milana Radoičića, koje Priština naziva kriminalcima.

Gradonačelnici su posebno oštro reagovali na jucerašnju izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svečle koji je rekao da je sever Kosova u poslednjih 20 godina bio “El Dorado” za kriminalce.

On tvrdi da Srbi, Albanci i Bošnjaci koji su umešani u kriminal imaju politicku podršku za svoje nelegalno delovanje u Beogradu.

Kao primer, Svečla je izdvojio potpredsednika Srpske liste Milana Radoicica, koji se, kaže, nalazi na crnoj listi SAD i koga Priština sumnjiči za ubistvo Olivera Ivanovića.

Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić upozorio je da su paušalne ocene i nastojanje da se kriminalizuje sever Kosova i Metohije primer licemerja i neistina koje se svakodnevno plasiraju, ali koje naš narod više nego dobro razume.

“Svečla uporno sakriva svakodnevno maltretiranje građana četiri opštine na severu KiM od strane njegove ROSU policije, pokušavajući da ih dugim cevima i pod punom ratnom opremom zaplaši. Privođenje medicinskih radnika, pretresi i oduzimanje medicinske opreme, primeri su necivilizacijskog čina koji je retko gde zabeležen u svetu, a Dželal Svečla time može da se pohvali”, poručio je Todić u saopštenju.

“I kada, na primer, Srbi poput nas u Štrpcu, preregistruju vozila, izvade kosovska dokumenta, prihvate da budu deo kosovskih institucija, onda će naći druge razloge da nas predstave kriminalcima”, konstatuje gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić u saopštenju.

On dodaje da bi Albanci da kriminalizuju sve Srbe samo da ih nema i da im ne smetaju.

“I kada Srbin želi da se na Kosovo vrati optuže ga da je ratni zločinac. Kada Srbin želi da na Kosovu opstane optuže ga da je švercer. Kada se Srbin politički bori za svoj narod optuže ga da je kriminalac”, kaže Jevtić.

Gradonačelnica Gračanice LJiljana Šubarić kaže da Srbi na KiM sa strahom primaju izjave albanskih političkih lidera koji se nalaze na čelu institucija, i neskriveno propagiraju antisrpsko raspoloženje.

“Da nije žalosno bilo bi smešno da ministar policije Svečla govori o borbi za zakonitost, a da pri tom nije dao nijedan odgovor kada će odgovorni za desetine napada na Srbe biti privedeni pred lice pravde, i da li je zakonit bio upad u našu opštinu bez sudskog naloga januara ove godine”, navodi Šubarić u saopštenju.

Gradonačelnik Zubinog potoka Srđan Vulović istakao je da srpski narod, a posebno građani Ibarskog Kolašina znaju ko je odgovoran za njihovo svakodnevno maltretiranje u njihovim selima, kućama i putevima.

“Neće uspeti namera gospodina Svečle i Prištine da lažima o istaknutim Srbima, poput gospodina Radoičića, ili izmišljotinama o srpskom državnom rukovodstvu umanje njegovu odgovornost za sve što se čini priotiv golorukog naroda, ali i protiv mira na ovim prostorima”, poručio je Vulović u saopštenju.

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Milan Radojević kaže da patroliranjem oklopnim vozilima i hamerima kroz centar grada, dok se održava Mitrovački festival kulture i dok deca igraju na bini, pokazuje kako Priština zamišlja borbu protiv Srba na severu.

“Ne postoji grad u Evropi gde se patroliranje policajaca obavlja hamerima. Izgleda da su deca koja igraju na bini i neguju kulturnu i folklornu tradiciju svoga naroda pretnja po ustavni poredak Kosova. Mi smo svoji na svome i zato jasno poručujemo da odavde nema nazad”, poručio je Radojević u saopštenju.

Gradonačelnica Raniluga Katarina Ristić Ilić kaže da pokušaji Svečle da kriminalizuje čitav srpski narod na KiM izaziva strah među srpskim narodom koji se svakodnevno suočava sa problemima i napadima.

“Ovakve izjave su napad na svakog Srbina bez obzira da li živi na jugu ili severu, i oni najdirektnije podgrevaju međuetničku netrpeljivost čiji je rezultat po pravilu napad na naše građane ili na njihovu imovinu. Pozivam međunarodne predstavnike da hitno reaguju i ne dozvole da neodgovorni pojedinci ugrožavaju mir na ovim prostorima”, poručila je Ristić Ilić u saopštenju.

Gradonacelnik Novog Brda Svetislav Ivanović istakao je da je preduslov mira da oni koji vode institucije ne koriste svoj položaj za ugnjetavanje građana.

“Pozivam Dželala Svečlu da umesto lažnih optužbi protiv srpskog naroda i njegovih političkih predstavnika, građanima odgovore na pitanja kada će živeti bolje, kada će odgovorni za napade na Srbe biti lišeni slobode, kada će se omogućiti bezbednost za povratak 250.000 raseljenih, kada će se Srbima vratiti imovina, kada će prestati šikaniranje našeg sveštenstva?”, pita Ivanović u saopštenju.

On takođe poziva Svečlu da javno objavi koliko je u poslednjih nekoliko godina bilo ubistva i drugih teških krivičnih dela u sredinama u kojima ima apsolutnu vlast, pošto je severom više nego opsednut.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: