Podeli vest

Milan Stojanović iz Beogradske opservatorije rekao je danas da je prvi srpski kjub-satelit (cube sat) koji bi trebalo da bude lansiran 2025. godine u Zemljinu orbitu, u procesu konstrukcije, a da je njegova misija posmatranje Sunca u maksimumu njegove aktivnosti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

svemir
Foto: Shutterstock

Stojanović je rekao da će ovaj projekat biti hibridno finansiran.

“Očekujemo veliku podršku ministarstva. Nadam se da ćemo uspeti da preusmerima ulaganja iz drugih projekata. Treba napomenuti da se radi o prvom naučnom satelitu. Mi smo tu da pokušamo jednu naučnu misiju. Naš satelit neće biti poslat radi telekomunikacionih ili nekih drugih svrha, nego ćemo pokušati da praktično izvedemo jedan eksperiment”, rekao je on za Tanjug.

Kako je objasnio, Sunce prolazi oko 11 godina kroz te cikluse i onda kada je najjača sunčeva aktivnost u tom ciklusu, tada realno postoji najveća opasnost za sve satelite koje se nalaze u orbiti.

“Tako da ćemo mi pokušati da uradimo i neka merenja, da pokušamo da izvedemo da taj satelit preživi što duže”, istakao je on.

On je naglasio da se Srbija zaista uključuje u kosmičko istraživanje i satelitske tehnologije, ali da nema mogućnosti da lansira satelit.

“Moram da napomenem da je cilj ovog projekta ustvari upravo jedan taj edukativni deo, da to onda bude jedan osnov za dalja satelitska i kosmička istraživanja”, rekao je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: