Podeli vest

Neverovatna priča o srpskom petlu koji je dobio ime Valter i nemačkom vojniku

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

PETAO HITLER
FOTO TANJUG/ BRAUNAU – GRADSKI SEKRETARIJAT ZA KULTURU – ZORAN SIJAKOVIC/

Na mostu preko reke In, kod Brauna, gradića na granici Austrije i Nemačke, poznatog po tome da je rodno mesto Adolfa Hitlera svečano je postavljena je skulptura posvećana srpskom petlu dugopevcu, koga je sa ratišta doneo nemački vojnik a kojem su nemački carinici 1918. na tom istom mostu odrubili glavu.

Skulptura je svečano otkrila poslanica Evropskog parlamenta Angelika Vinzig u petak, a pevac je dobio ime Valter, po novinaru Valteru Gajiringu zahvaljujući kome je priča o o prijateljstvu nemačkog vojnika i srpskom petlu sa kojim je proveo ratne godine, objavljenu 29. juna 1918. godine na naslovnoj strani lokalnih novina, opet doprla u javnost.

Svečanosti na mostu preko reke IN prisustvali su brojni austrijskih zvaničcnici, ambasadora Srbije Nebojše Rodića, a informacije o ovom događaju za Tanjug je preneo inicijatora projekta Zorana Šijakovića, lokalni sekretara za kulturu koga su salcburški mediji uvrstili u 100 najpopularnijih sugrađana, a Vlada Gornje Austrije odlikovala za stvaralački rad.

Uz petla koji je postavljen na ogradi mosta preko reke In napravljen je, kako kaže Šijaković i jedan manji, takođe rad Kristine Persajs.

On je trenutno je u Muzeju i biće ambasador koji će Braunau povezivati sa drugim gradovima širom Evope, sa sličnim legendama, rekao je on.

“Dobili smo poziv za Brisel, a prvo idemo u Bremen koga krasi i skulptura magarca, mačke i petla – junaka iz bajke Bremenski svirači braće Grim. Biće to povod i za bratimljenje srpskog i petla braće Grim, koje će se iskoristiti za jačanje veza u oblasti privrede, kulture …”, rekao je Šijaković.

Na svečanošti je, kako kaže, premijerno izvedeno i delo “Fantazija o petlu” Vilfrida Šarfa kompozitora koji je nastupao i na novogodišnjem koncertu Bečke filharmoniije.

Šijaković, koji je rođen u Novom Sadu, kaže i da je Braunau kao Hitlerovo rodno mesto stigmatozovano i da se zbog toga svi trude da doprinesu da izađe iz takvog nepopularnog imidža.

Sa našim petlom to će sigurno uspeti, kaže Šijaković koji je i osnivač Udruženja Danica čiji je ansambl jedan od retkih interpretatora srpske izvorne narodne i starogradske muzike u Austriji.

U priči o važnosti petla, podseća i na to da su mnoge životinje bile junaci Prvog svetskog rata, a neke su imale i manje zvanicnu ali ključnu ulogu za moral vojnika u rovovima, podstičući ih da razmišljaju o normalnom životu i danima kakve će ponovo živeti.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: