Podeli vest

Kabinet za bezbednost Izraela izglasao je da je zemlja zvanično u ratnom stanju i da može da obavlja “značajne vojne aktivnosti”, saopšteno je danas iz kabineta premijera, javlja “Tajms of Izrael”. Premijer Benjamin Netanijahu je već rekao da je zemlja u ratu nakon što su se teroristi Hamasa infiltrirali u južni Izrael, ubivši na stotine Izraelaca.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Agencije

Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Libanski Hezbolah saopštio je da je gađao izraelske vojne položaje na spornoj Golanskoj visoravni, rekavši da deluje “u solidarnosti” sa palestinskim narodom nakon napada militantne grupe Hamas iz Gaze na Izrael.

Izraelske snage su odgovorile artiljerijskim udarima na južni Liban.

Šta je Hezbolah?

Podržana od Irana, šiitska grupa Hezbolah se uzdigla od mračne frakcije osnovane tokom građanskog rata u Libanu, do teško naoružanih snaga sa velikim uticajem na libansku državu.

Zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Države, smatraju Hezbolah terorističkom organizacijom.

Iranska nacionalna garda je Hezbolah osnovala 1982. godine kako bi “izvezla” islamsku revoluciju i borila se protiv izraelskih snaga koje su napale Liban, piše Rojters.

Agencija navodi da se Hezbolah može pohvaliti preciznim raketama i time može da pogodi sve delove Izraela.

Lider Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah rekao je 2021. godine da grupa ima 100.000 boraca, a SAD procenjuju da im Iran šalje stotine miliona dolara na godišnjem nivou.

Hezbolah ima duboke veze sa drugim militantnim grupama u regionu koje podržava Iran, uključujući palestinske frakcije Hamas i Islamski džihad.

Nakon što je Hamas u subotu izveo veliki napad na Izrael, iz Hezbolaha su naveli da su “u direktnom kontaktu sa vođstvom palestinskog otpora”.

Hezbolah je obučavao grupe koje podržava Iran u Iraku i tamo takođe učestvuje u borbama, a vlasti Saudijske Arabije navele su da se Hezbolah borio za iranske Hute u Jemenu, što grupa poriče.

Uticaj militantne grupe u Libanu posledica je velike zalihe oružja, ali i toga što mnogi šiiti smatraju da grupa brani Liban od Izraela.

Sa druge strane, libanske stranke koje se protiv Hezbolahu optužuju grupu da vodi zemlju u sukobe. Grupa ima ministre u vladi i poslanike u parlamentu, a borci Hezbolaha su preuzeli delove Bejruta.

Hezbolah je ušao u politiku 2005. godine nakon što se Sirija povukla iz Libana posle ubistva bivšeg premijera Rafika el Haririja, za koje je sud u Hagu osudio tri člana te grupe.

Što je to Pojas Gaze?

Pojas Gaze je “enklava” sada u rukama islamističkog pokreta Hamasa koja se decenijama teško nosi s nasiljem i siromaštvom.

Na severu i istoku graniči s Izraelom, na zapadu mu je Sredozemno more, a na jugu Egipat. To je skučeni teritorij od 360 četvornih kilometara, 41 kilometar dug i širok od šest do 12 kilometara.

Tu živi dva miliona Palestinaca ili gotovo 6000 stanovnika po km², što je jedna od najvećih gustoća naseljenosti na svetu.

Zahvaljujući nalazištu Tell es-Sakan, otkrivenom 1998. godine, arheolozi mogu potvrditi da je utvrđeni kanaanski grad bio kontinuirano naseljen od 3200 do 2000 prie nove ere u sadašnjem Pojasu Gaze.

Nakon toga, Gaza je bila pod asirskom, babilonskom, rimskom, arapskom i hršćanskom dominacijom.

U 20. veku Gaza je došla pod egipatsku upravu 1948. godine, ubrzo nakon proglašenja Države Izrael. Teritoriju je zatim okupirao Izrael nakon arapsko-izraelskog rata 1967. godine.

Izrael se 12. septembra 2005. jednostrano povukao iz Pojasa Gaze, gde dve godine posle na vlast dolazi Hamas, islamistički pokret koji Izrael i mnoge zapadne zemlje smatraju terorističkom organizacijom.

U junu 2006. Izrael je uveo kopnenu, vazdušnu i pomorsku blokadu enklave nakon otmice izraelskog vojnika koji je oslobođen 2011.

Jevrejska država je pojačala blokadu u junu 2007. kada je Hamas iz Gaze proterao palestinsku vlast Mahmuda Abasa.

Jedini izlaz iz Gaze koji nije pod izraelskom kontrolom je granični prijelaz Rafah s Egiptom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: