Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović kaže da će se na dnevnom redu razgovora sa Šolcom naći i teške teme poput KiM i sankcija Rusiji

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

šolc
Foto: Shutterstock

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da je sutrašnja poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca od velikog značaja za Srbiju.

Starović je za RTS rekao da će među temama razgovora predsednika Aleksandra Vučića i kancelara Šolca biti ekonomija i investicije, ali i krupne političke teme, među kojima su pitanje Kosova i Metohije i rat u Ukrajini.

Prema rečima Starovića, poseta Šolca neće biti vremenski duga, ali će biti veoma sadržajna, a svakako su najvažniji susreti koji su planirani sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Starović je naveo da će Šolc posle toga otići u Prištinu i, po svemu sudeći, već u kasnim večernjim satima naći se u Solunu ponovo sa predsednikom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.

Govoreći o temama razgovora, Starović je rekao da će najzastupljenije teme biti pre svega ekonomija i ekonomska saradnja. “Dobro je poznato da je Nemačka naš spoljnotrgovinski partner broj jedan. Slično je i kada govorimo o direktnim stranim investicijama”, naveo je Starović.

Istakao je da je logično da je i politička saradnja sa Nemačkom od sve veće važnosti.

“Verujem da će barem neke od tih najvažnijih planiranih investicija biti tema sastanka Šolca i Vučića, a svakako da će se i krupne političke teme naći na agendi sastanka”, naglašava Starović.

Ukazao je da postoji jedna velika tema oko koje postoji suštinsko neslaganje, a to je pitanje Kosova i Metohije.

“Uz sve to, gajim umereni optimizam i umerenu nadu da ćemo uspeti da nađemo nekakav najmanji zajednički imenitelj, najmanje onaj koji smo imali za 16 godina vladavine Angele Merkel, a koji se svodi na zajedničko mišljenje da je potrebno očuvati mir i stabilnost na Balkanskom poluostrvu uprkos različitim političkim vizijama”, rekao je Starović.

Naglasio je da veruje da je tu vrstu konsenzusa moguće uspostaviti i sa Šolcom i da će to biti jedna od tema razgovora.

Starović dodaje da svi zvaničnici koji dolaze iz zemalja Evropske unije stalno potenciraju očekivanja da se Srbija uskladi sa zajedničkom spoljnom politikom, odnosno da se na praktičnom planu pridruži sankcijama koje je EU uvela Rusiji.

Starović je rekao da je stav Srbije jasan i principijelan i da je definisan zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost koji su usvojeni dan nakon početka rata u Ukrajini. Istakao je da se Srbija tih zaključaka drži zato što definišu jedan koordinatni sistem unutar kojeg donosi spoljnopolitičke odluke na svakodnevnoj bazi.

Prema rečima Starovića, kada bi se ostavili po strani principi i vrednosti, uvođenje sankcija Rusiji donelo bi daleko više štete Srbiji nego ruskim partnerima. On je istakao da veruje da i taj argument može biti razumljiv Šolcu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: