Podeli vest

Ujedinjene nacije su, u danas objavljenom izveštaju, oštro kritikovale avganistanske talibanske vlasti zbog sprovođenja javnih pogubljenja, bičevanja i kamenovanja i upućen im je apel da prekinu sa takvom represivnom praksom.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi, File

Samo u poslednjih šest meseci, 274 muškarca, 58 žena i dva dečaka javno su bičevani u Avganistanu, navodi se u izveštaju misije UN za pomoć u Avganistanu (UNAMA), prenosi AP.

“Telesno kažnjavanje je kršenje Konvencije protiv torture i ta praksa (u Avganistanu) mora prestati”, rekla je Fiona Frejzer, direktorka agencije za ljudska prava i pozvala na hitno uvodjenje moratorijuma na pogubljenja.

Talibansko ministarstvo spoljnih poslova je u svom odgovoru saopštilo da su avganistanski zakoni određeni u skladu sa islamskim pravilima i smernicama i da ogromna većina Avganistanaca poštuje ta pravila.

“U slučaju kolizije između međunarodnih normi ljudskih prava i islamskog prava, vlada je dužna da poštuje islamski (šerijatski) zakon”, navodi se u saopštenju talibanskog ministarstva. Talibani su počeli da sprovode ovakve rigorozne kazne ubrzo nakon dolaska na vlast pre skoro dve godine, uprkos početnim obećanjima o umerenijoj vladavini nego tokom prethodnog upravljanja Avganistanom tokom 1990-ih godina prošlog veka.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: