Podeli vest

Zalepite usta ako imate problema sa spavanjem: takozvano „zapisivanje usta“ trenutno je hit na društvenim mrežama, a da li zaista funkcioniše?

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pexels

Zvezde poput manekenke Ešli Grejem i glumice Gvinet Paltrou kunu se u to: „Lepljenje usana“ je trenutno tema razgovora na društvenim mrežama.

Usta se noću zatvaraju trakom kako bi se poboljšalo nazalno disanje. Na društvenim mrežama kao što je TikTok, brojni korisnici navode da mogu bolje da spavaju uz pomoć trika . Ali šta se zapravo krije iza hajpa i da li lepljenje usana ima smisla iz medicinske perspektive ili čak može biti opasno?

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), problemi sa spavanjem smatraju se epidemijom koja pogađa 40 odsto svetske populacije. Sada postoji sve više neobičnih metoda za poboljšanje sna . Ovo takođe uključuje snimanje usta trakom. Koncept je vrlo jednostavan: zatvaranjem usta posebnim flasterom ili trakom dok spavate, podstičete se da dišete kroz nos. Ovo ne samo da bi trebalo da smanji hrkanje , već i da unapredi ukupan kvalitet sna . Sledbenici trenda navode da se ujutru osećaju odmornije i imaju više energije. Za snimanje usta se čak kaže da ima pozitivan efekat na imuni sistem.

Koja je svrha disanja kroz nos?

U suštini, korisno je disati kroz nos . „Vazduh se zagreva i vlaži kada udišete. Istovremeno, čiste ga sitne dlačice u nosu“, objašnjava dr. Utta Petzold, doktor u BARMER-u . „Imunske ćelije koje se nalaze u nosnoj sluzokoži formiraju antitela kao odgovor na prašinu, patogene i polen, čime jačaju sopstvenu odbranu tela”.

S druge strane, disanje na usta ima neke nedostatke. Vazduh putuje u pluća nezagrejan i nefiltriran. Ovo olakšava prodiranje patogena u telo, što promoviše razvoj infekcija. Pored toga, grlo se može osušiti, što smanjuje imunološke performanse sluzokože.

@refinery29 Mouth taping has the internet divided. Would you try it? Disclaimer: This isn’t for everyone. Consult your doctor if you have a specific medical condition and stop if you feel discomfort. #mouthtaping #beautyhacks ♬ Cloudy – Ponder & Slip.stream

Većina onih koji hrču diše prvenstveno na usta dok spava. Još jedan pokazatelj disanja na usta je buđenje sa suvim ustima i grlom.

Koliko je efikasno lepljenje usana usta?

Dakle, da li je lepljenje usana pametan čudesni lek za poboljšanje ne samo kvaliteta sna, već i opšteg blagostanja? Za sada postoji samo jedna mala studija o tome, koja je sprovedena 2022. godine. Uključeni pacijenti su patili od opstruktivne apneje u snu . Prema Apotheker Umschau, lepljenje usta pomoglo je polovini učesnika studije da smanji hrkanje za polovinu. Međutim, mora se uzeti u obzir da je u studiji učestvovalo samo 20 ispitanika. Rezultati stoga nisu dovoljno značajni da bi se ekstrapolirali na opštu populaciju.

Ingo Fietze, šef Interdisciplinarnog centra za medicinu spavanja u Chariteu u Berlinu, skeptičan je po pitanju ovog trenda. „Nema dokaza da snimanje usta ima bilo kakav medicinski smisao“, kaže on, prema BR24 .

Da li je lepljenje usana čak i opasan trend? Stručnjaci upozoravaju na ovo

Stručnjaci za spavanje savetuju da sami ne lepite usta preko noći. Nema opasnosti od gušenja jer bi nas prirodni zaštitni refleks organizma probudio iz sna.

„Međutim, prethodno dolazi do ozbiljnog pada nivoa kiseonika u krvi, zbog čega pre svega počinje sistem samoodržanja“, upozorava dr. Utta Petzold na svom sajtu. „A to može biti štetno za vaše zdravlje na duge staze, usta reaguju veoma osetljivo na grubu lepljivu traku – to može dovesti do iritacije i kontaktnih alergija”, dodaje.

Ni u kom slučaju deca ili osobe sa respiratornim bolestima ne bi trebalo da pokušavaju da zalepe usta.

Svako ko pati od anksioznosti ili napada panike takođe treba da se drži podalje od trenda.

„Postoji mnogo ljudi koji imaju hronične bolesti, imaju problema sa disanjem, imaju probleme sa srcem ili bilo šta drugo . Svi oni ne bi trebalo da lepe svoja usta. Ovo je telesna povreda – toumoramo da budemo jasni. Potrebna su nam oba disajna puta“, naglašava Ingo Fietze.

Ako sumnjate na apneju u snu ili druge poremećaje spavanja , trebalo bi da potražite medicinsku pomoć. Problemi sa spavanjem mogu se efikasno lečiti samo ako je poznat uzrok.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: