Podeli vest

Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost danas će prvi put javno predstaviti sadržaj minimalne potrošačke korpe i tačnu količinu namirnica koja se zaista može kupiti od minimalne zarade.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Potrošačka korpa
Foto: Pixabay

“Tako će se i praktično videti sva apsurdnost i besmisao sadržaja i količine koju država propisuje da treba da ima potrošačka korpa, a čiju vrednost, pri tome, ne može da pokrije minimalna zarada, od koje živi skoro četvrtina zaposlenih u Srbiji”, navele su dve sindikalne organizacije u zajedničkom saopštenju.

Na javnoj sednici najviših organa dve reprezentativne sindikalne centrale danas ispred Palate Srbija, gde socijalni partneri pokušavaju da postignu konsenzus oko visine nove minimalne cene rada, biće ukazano na neophodnost povećanja minimalca, od koga će zaista moći da se živi, a ne preživljava.

Sve namirnice iz potrošačke korpe, poput jedne konzerve sardine, kilograma pirinča, po 200 grama džigerice i limuna, koliko je predviđeno za život tročlane porodice za mesec dana, kao i jedne i po sveske za potrebe školarca, biće prezentovane na jednom mestu.

“Tako će javnost, ali najpre predstavnici vlasti i poslodavaca, moći da ocene da li je oko 14 odsto, koliko je država “predložila” da bude povećanje minimalne zarade, dovoljno da se pokrije vrednost minimalne potrošačke korpe i da li građani Srbije mogu od toga dostojno da žive”, navodi se u saopštenju.

Sindikati najavljuju da će namirnice, nakon skupa, donirati narodnim kuhinjama. Javna sednica sindikata biće održana ispred Palate Srbija u 10.00 časova.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: