Prema studiji objavljenoj u časopisu Annals of Internal Medicine, zagađenje vazduha izazvano saobraćajem može izazvati skok krvnog pritiska koji je uporediv s efektom visokosslane ishrane. Ovom efektu izloženi su svi koji čekaju u gradskim gužvama, a stručnjaci savetuju šta nikako ne smete uraditi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Šta se dešava?

Studija, sprovedena od strane profesora Univerziteta u Vašingtonu, otkrila je da izloženost zagađenju vazduha izazvanom saobraćajem uzrokuje skok krvnog pritiska koji se može primetiti čak i 24 sata kasnije.

Iako već postoji saznanje da izduvni gasovi automobila mogu dovesti do respiratornih oboljenja poput astme i bronhitisa, posebno kod dece, činjenica da takođe direktno dovode do povećanja krvnog pritiska predstavlja novi razvoj – ne nužno iznenađujuć, ali zabrinjavajuć.

Zašto je ovo zabrinjavajuće?

Ovi negativni zdravstveni efekti uzrokovani zagađenjem vazduha iz saobraćaja mogu uticati na vas kako god bili izloženi saobraćaju – bilo da sedite u njemu ili živite u području sa velikim saobraćajem.

Šta može biti učinjeno povodom toga?

“Ako živite u području s intenzivnim zagađenjem vazduha iz saobraćaja, trebalo bi da držite prozore zatvorene i imate mogućnost filtriranja vazduha u svom domu”, rekao je jedan od autora studije za Guardian.

Međutim, da bismo smanjili količinu zagađenja vazduha iz saobraćaja, moramo se osloboditi teških zagađivača, benzinskih automobila koji su dominirali našim društvom dugi niz godina.

To može značiti prelazak na električna vozila, koja ne proizvode zagađenje iz auspuha, ili još poželjnije, velika ulaganja u infrastrukturu javnog prevoza od strane vlade kako bismo smanjili svoju zavisnost od automobila.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: