Podeli vest

Na današnjem sastanku Beograda i Prištine uz posredstvo EU o upotrebi dinara na KiM strane nisu uspele da nađu kompromisno rešenje za preostala otvorena pitanja, saopštio je danas portparol EU Peter Stano.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Evropska komisija
Foto: Shutterstock

EU “žali što nije došlo do kompromisa”, naveo je Stano posle sastanka s delegacijama Beograda i Prištine u Briselu, uz ocenu da ”nema spremnosti” da se dođe do kompromisnog rešenja.

“Odsustvo dogovorenog puta napred ima negativne posledice na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica širom Kosova i predstavlja stalni izvor zabrinutosti”, saopštio je Stano.

On je naveo da je EU kao posrednik u dijalogu spremna da sazove još jedan sastanak ”čim obe strane pokažu spremnost da pronađu obostrano prihvatljivo rešenje”.

Stano je istakao da su predstavnici obe strane ”uspeli da prevaziđu pojedine razlike po pitanju slanja finansijskih sredstava iz Srbije na Kosovo, uključujući uspostavljanje poslovnog entiteta koji bi distribuirao finansijsku pomoć kosovskim Srbima”.

Uprkos tome što je EU iznela kompromisni predlog koji je ”u najvećoj meri uskladio stavove obe strane”, danas do dogovora nije došlo pošto strane nisu postigle dogovor oko nekoliko ključnih pitanja, ”uključujući ukupan obim aktivnosti novog entiteta, obim korisnika entiteta i finansijsku pomoć Srbije institucijama na Kosovu koje podržava Srbija”.

Nakon završetka sastanka ranije danas, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da se nije došlo do rešenja za dinar, da je srpska strana bila konstruktivna, ali da je Priština ponovo odbila sve predloge.

On je novinarima nakon više od devet sati razgovora rekao da srpska strana nije zatvorila vrata jer želi rešenje, kao i da će doći u Brisel koliko god bude trebalo.

“Više od devet sati razgovarali smo o upotrebi dinara i jednostranoj odluci Aljbina Kurtija koji je onemogućio Srbima da primaju svoje plate, penzije i socijalna davanja. Iako je naša strana ponovo bila konstruktivna, izašla sa novih šest predloga, Priština je sve odbila”, rekao je Petković.

Istakao je da Beograd neće odustati niti biti strana koja zatvara vrata i da će se boriti za svakog našeg čoveka i institucije jer moramo da obezbedimo sigurnu budućnost.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: