Podeli vest

Peter Strano je izjavio da sastanak u okviru dijaloga na visokom nivou između Beograda i Prištine počinje posle podne i da ovo nije jedini i poslednji sastanak.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Portparol za spoljnu politiku Evropske komisije Peter Strano je izjavio danas na konferenciji za štampu da sastanak u okviru dijaloga na visokom nivou između Beograda i Prištine počinje posle podne i da ovo nije jedini i poslednji sastanak.

„Ovo nije jedini i poslednji sastanak. Ovo je sastanak na visokom nivou koji dolazi posle više sličnih sastanaka. Lideri Srbije i Kosova pokušavaju da idu korak po korak da bi rešili sva otvorena pitanja koja vode u sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa. Mu očekujemo da obe strane, njihovi lideri, glavni pregovarači i njihovi predstavnici, pokažu evropsko ponašanje i nađu političku snagu, hrabrost, spremnost za evropski kompromis u korist njihovih građana i za njihovu EU perspektivu, da bi ispunili njihovu stratešku ambiciju i prioritet“; izjavio je Stano.

,Stano je potvrdio da dijalog počinje bilateralnim sastancima s liderima, a zatim sledi trilateralni sastanak. Stano smatra da bi dijalog trebalo da se završi kasnije popodne ili večeras. „Ipak, iskustvo iz prethodnih sastanaka nam kaže da ne treba da pokušavamo da predviđamo i sve zavisi od sposobnosti predsednika Vučića i premijera Kurtija“, kaže on.

Što se tiče očekivanja EU, Stano je ponovio da „očekuju evropsko ponašanje i napredak u dijalogu koji vodi u sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa i evropski put za Srbiju i Kosovo, taj put vodi preko dijaloga koji EU olakšava“. On dodaje da je „hitno potreban progres, da bi postigli ono što nismo imali u proteklim mesecima kao što je stalna atmosfera krize koja se širi s jedne ili druge strane“.

On je objasnio stranim dopisnicima u Briselu koja je uloga EU u dijalogu.

„Uloga EU i visokog predstavnika je da bude medijator. Rezultati tog dijaloga zavise od volje strana koje treba da postignu potrebni kompromis. Motivacija za Srbiju i Kosovo je veoma jasna.

Mi smo rekli da budućnost Kosova i Srbije zavisi od napretka u dijalogu. Mi radimo ono što je do nas, a partneri treba da naprave kompromis. Rezultati su u koristi građana na Kosovu i u Srbiji“, naglasio je Stano i dodao da je „teško da se predvidi rezultat sastanka“ danas.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: