Podeli vest

EU će sačekati da se završi istraga u vezi sa nedavnim događajima na severu KiM, pre nego što donese bilo kakve odluke ili zaključke, izjavio je danas portparol EU Peter Stano.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ STR/

“Za nas je važno da se istraga sprovede i završi. Kada, na osnovu istrage, budemo imali punu i jasnu sliku o tome šta se desilo, ko iza toga stoji i ko je odgovoran, onda ćemo doneti neophodne odluke ili zaključke”, rekao je Stano na konferenciji za novinare.

On je, na pitanje da prokomentariše snimak koji je objavila vlada u Prištini, rekao da je u ovoj fazi važno da se pojasne sve činjenice i sve okolnosti događaja i da se odgovorni privedu pravdi, ali je naglasio da EU neće donositi preuranjene zaključke “na osnovu jednog snimka, nečega što je negde objavljeno”.

“Istraga mora u potpusnosti da se sprovede i da se u potpunosti završi da bi EU imala jasnu sliku o tome šta se desilo i ko je odgovoran. Onda možemo da govorimo o posledicama”, poručio je Stano.

On je dodao da je, nezavisno od “ovog tragičnog događaja”, uvek postojala potreba za hitnim sazivanjem sastanka na visokom nivou i nastavkom dijaloga.

“Ima mnogo razloga, nezavisno od onoga što se dogodilo u nedelju, za nastavkom dijaloga u interesu Kosova i Srbije i naroda Kosova i Srbije”, rekao je Stano. Stano je podvukao da EU ne donosi preuranjene zaključke i ne zauzima političke stavove pre nego što dobije odgovarajuću procenu situacije i kompletnu sliku o tome šta se dogodilo.

“Imamo situaciju da je teroristički napad izvršen na severu. Kosovska policija to istražuje, misija Euleksa pomaže kao drugi bezbednosni odgovor, na osnovu potreba i zahteva kosovske policije”, dodao je Stano i ponovio da će EU doneti odluke o daljim koracima na osnovu rezultata istrage.

Stano nije želeo da komentariše sastanak Komiteta za politiku i bezbednost EU koji je održan povodom događaja na KiM, niti navode da su države članice tražile da se preduzmu mere protiv Srbije.

On je rekao da nije ovlašćen da govori o sastancima ovog komiteta i istakao da je reč o radnim sastancima u okviru Saveta EU i istakao da je taj sastanak tokom jučerašnje konferencije za novinare pomenuo kao ilustraciju aktivnosti koje su u toku na nivou EU, a koje su u vezi sa ovom situacijom.

“Ako postoji odluka koju treba da donesu države članice, to će biti urađeno na odgovarajućem nivou i biće objavljeno”, poručio je Stano i dodao da se nastavlja angažovanje država članica kako bi se videlo kako se može ostvariti napredak i rešiti ova situacija.

On je dodao da, kada je reč o eventualnim merama, EU je jasno stavila od znanja da se mere mogu primeniti i na Srbiju. “Kada države članice odluče da je vreme da se primene, one će biti primenjene. Odluka država članica je da kažu koje mere će biti uvedene i iz kog razloga, ali nismo još u toj poziciji da objavimo bilo šta posebno u ovoj fazi”, napomenuo je Stano.

On je dodao da kada je reč o gradonačelnicima u četiri opštine na severu KIM i mogućnosti održavanja novih izbora, stav EU je jasno iznet poslednji put u saopštenju od prošle nedelje.

“Nemamo šta da dodamo u ovoj fazi van onoga što je EU jasno formuisala u vezi sa ovim izborima i što je EU prenela partnerima, kako u saopštenju, ali i češće i odlučnije tokom interakcija sa njima za pregovaračkim stolom ili u sobi za pregovore. Ali ne u medijima ili javnosti. Mi tako ne radimo stvari kada želimo da rešimo probleme”, poručio je Stano.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

PANTER U BARSELONI

Američki košarkaš Kevin Panter potpisao je jednogodišnji ugovor sa Barselonom, saopštio je danas katalonski klub.