Podeli vest

Portparol EU Peter Stano poručio je da Unija pažljivo i sa zabrinutošću prati situaciju na severu Kosova.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

evropska unija
Foto: Pixabay

Evropska unija pozvala je Beograd i Prištinu na sastanak u Briselu, izjavio je danas portparol EU Peter Stano i poručio da Unija pažljivo i sa zabrinutošću prati situaciju na severu Kosova.

Stano je u izjavi za Tanjug rekao da poziva umešane strane da ostanu mirne i poručio da moraju da prestanu sve “nekoordinisane i jednostrane akcije”, kojima se ugrožava stabilnost i bezbednost na terenu i ometa sloboda kretanja.

“Nakon što je Kosovo prihvatilo zahteve visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost (Žozepa) Borelja i SAD da odloži planirane mere u vezi sa registarskim tablicama i ličnim karticama, uz uslov da se uklone sve barijere, EU je pozvala obe strane da se sastanu u Briselu da razgovaraju o putu ka napretku”, rekao je Stano.

On je rekao da su dijalog i pregovori jedini način za rešavanje sporova.

“EU je bila i ostaje u bliskom kontaktu i sa Kosovom i sa Srbijom u cilju smirivanja tenzija, u bliskoj saradnji sa EULEKS-om, KFOR-om i međunarodnim partnerima, posebno sa SAD”, poručio je Stano.

On je istakao da se sva otvorena pitanja moraju rešavati dijalogom, kojim posreduje EU.

Stano je rekao da se treba ponovo usredsrediti na “sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije” koja je, kako je naglasio, od suštinskog značaja za evropske integracije dve strane.

“Boreljov predlog je bio da se odlože mere o registraskim tablicama i ličnim kartama i da se u međuvremenu održi sastanak u Briselu kako bi se razgovaralo o putu ka napretku”, rekao je Stano.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: