Podeli vest

Portparol EU Peter Stano pozvao je obe strane da se uzdrže od retorike i akcija koje doprinose podizanju tenzija

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Evropska unija
Foto: Shutterstock

Povodom aplikacije prištinskih privremenih institucija za članstvo u Savetu Evrope, portparol EU, Peter Stano, pozvao je danas Prštinu, ali i Beograd, da se uzdrže od ”jednostranih poteza i retorke“ koji mogu doprineti podizanju tenzija i usporiti put normalizacije međusobnih odnosa.

”EU obično ne komentariše procese koji se odvijaju pred drugim organizacijama, što je Savet Evrope. EU nije ni članica Saveta Evrope. Ono što možemo reći jeste da pozovemo obe strane da se uzdrže i spreče poteze i retoriku koji su jednostrani i mogu doprineti povećanju tenzija i zagaditi atmosferu neophodnu za put ka normalizaciji međusobnih odnosa”, poručio je Stano.

Upitan da prokomentariše potez Prištine koja je podnela aplikaciju za članstvu u Savetu Evrope, ali i oštru reakciju Beograda na to, Stano podseća da su pomirenje, dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja važni sa proces pristupnja kao i za dijalog Beograda i Prištine.

”Naša poruka ostaje ista. EU, njene institucije i zemlje clanice, pozivaju obe strane da se uzdrže od retorike i akcija koje doprinose podizanju tenzija. Očekujemo da urade sve što mogu kako bi se konstruktivno angažovali na dijalogu i rešli sva otvrena pitanja. To bi bilo na dobrobit naroda Srbije i Kosova i vodlilo bi do konačnog pravnoobavezujućeg dogovora o normalizaciji odnosa”, zaključio je Stano.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: