Podeli vest

Portparol Evropske unije Peter Stano istakao je da će EU pomoći obema delegacijama kako bi rešenja bila pronađena

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brisel
Foto: Shutterstock

U Briselu će danas i sutra biti održana sledeća runda sastanaka radnih grupa Beograda i Prištine za pronalaženje trajnog rešenja za tablice, dok će se sastanak glavnih pregovarača, Besnika Bisljimija i Petra Petkovića, održati u četvrtak, rekao je za Tanjug portparol Evropske unije Peter Stano.

On je ponovio da će EU pomoći obema delegacijama kako bi rešenja bila pronađena, ali je naglasio da je odgovornost za pronalaženje rešenja na dvema stranama.

“Mi želimo da do 21. aprila oni postignu napredak”, naglasio je Stano.

Istakao je da će “svaki sporazum o registarskim tablicama zahtevati političku fleksibilnost i kompromis”.

Prištinska strana tvrdi da 21. aprila ističe rok za primenu nalepnica kao šestomesečnog rešenja, dok Beograd navodi da se sa Prištinom u Briselu u oktobru nisu dogovorili da 21. aprila ističe rok režimu nalepnica, već mandat ekspertima radnih grupa da do tada pronađu rešenje za tablice koje će potom predstaviti stranama.

Održavanje sastanaka ovih radnih grupa započeto je nakon što je zaključen sporazum o privremenom rešenju za tablice krajem septembra u Briselu koji je deeskalirao situaciju na Severu, odnosno na prelazima Jarinje i Brnjak koji su bili blokirani 14 dana u septembru i početkom oktobra prošle godine.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: