Podeli vest

Državni sekretar Ministarstva odbrane Nemanja Starović izjavio je danas da nema govora o tome da su u Račku 1999. godine likvidirani civili i istakao da o tome svedoče i parafinske rukavice koje su obavljene.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

starović
FOTO TANJUG/ FOTO STA/ DANIEL NOVAKOVIC/ARHIVA

“Dakle radi se o ljudima koji su nosili oružje u rukama, nema govora o bilo kakvim pogubljenjima, izveštaji sa obdukcije o tome jasno govore”, rekao je Starović za RTS.

Prema njegovim rečima spominjanjem Račka Priština želi da izmesti fokus sa onoga što predstavlja njene obaveze, a najvažnija je formiranje Zajednice srpskih opština. Istakao je da i ovog januara, kao i svake godine, svedočimo podgrevanju narativa o navodnom masakru u selu Račak.

“Mislim da je naša javnost već dovoljno dobro upoznata sa svim činjenicama. Upoznati su i u inostranstvu da se radilo o jednoj profesionalno sprovedenoj antiterorističkoj akciji pripadnika MUP-a, o tome jasno govore nalazi patologa, kako naših, tako i svih patoliških timova”, naglasio je Starović.

Ukazao je na svedočenje finskog patologa Helene Rante, koja je u svojim memoarima opisala pod kakvim se pritiscima našla dok je pisala izveštaj o Račku. Starović je rekao da godinama unazad svedočimo tome da se dodatno podgrevaju stereotipi da su Srbi navodno krivi za sve loše što se desilo devedesetih godina, a kako bi se opravdao zločin agresije koji je sproveden protiv naše države.

“A kada govorimo o Prištini, dodaje on, svrha, tog podgrevanja, te kampanje kojoj svedočimo jeste to da se nekako dodatno pojačaju oni stereotipi, one crne legende koje su građene devedesetih godina o nekakvoj univerzalnoj i pretpostavljenoj krivici Srba za sve loše što je učinjeno tokom devedesetih, a kako bi se opravdao jedan apsolutno neprihvatljiv anticivilizacijski odnos prema pripadnicima srpske zajednice na prostoru Kosova i Metohije danas”, ukazao je Starović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: