Podeli vest

Državni sekretar Ministarstva odbrane Nemanja Starović izjavio je danas da Turska intenzivno radi na naoružavanju, obučavanju i osposobljavanju takozvanih kosovskih snaga bezbednosti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

starović
FOTO TANJUG/ FOTO STA/ DANIEL NOVAKOVIC

Starović je za RTS istakao da je to u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kao i sa Briselskim i svim drugim relevantnim sporazumima.

“Naravno, mi smo sve te procese intenzivno pratili, naše agencije koje su za to nadležne su mesecima unazad veoma detaljno izveštavale državno rukovodstvo o svemu onome što se dešava i naravno, mi smo u skladu sa tim, koristeći diplomatske kanale, upozorili predstavnike Turske da je to što se dešava apsolutno neprihvatljivo. Oni naravno govore o tome da se radi o nekakvim komercijalnim aranžmanima, o prodaji“, rekao je Starović.

Naglasio je da je reč o naoružavanju koje nije dozvoljeno na KiM i koje ne smeju da poseduju tzv. kosovske bezbednosne snage.

“S druge strane, na osnovu svega što mi znamo, imajući u vidu i budžet koji je opredeljen za te tzv. kosovske snage bezbednosti, oni za tako nešto nemaju novac i ne može biti govora o komercijalnim aranžmanima i sasvim je sigurno da se radi o turskim donacijama“, rekao je Starović.

Dodao je da je dronove javno predstavio Aljbin Kurti i da su sada svi upoznati sa tom činjenicom. Prema rečima Starovića, tu nije reč samo o dronovima tipa bajraktar, već i o veoma ozbiljnim, sofisticiranim protivoklopnim sistemima OMTAS, minobacačima, bacačima granata. “Dakle, to podiže nivo rizika i pretnji, pre svega prema srpskom stanovništvu koje živi na Kosovu i Metohiji, ali i prema Republici Srbiji u celini“, kaže Starović.

Ukazao je da to nije razlog za paniku, ali da je reč o kršenju međunarodnog prava za koje, kako ističe, Beograd ima adekvatne odgovore.

Starović je rekao da neko mora da odgovori na pitanje kako je moguće da 24 godine od završetka rata, nakon donošenja Rezolucije 1244, vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova, došlo do toga da umesto demilitarizacije na KiM imamo tzv. kosovske snage bezbednosti opremljene veoma ofanzivnom tehnikom. Starović je ukazao da je u tom smislu važan sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, koji bi trebalo da se desi u toku ove nedelje.

“Jer NATO rukovodi misijom Kfor na prostoru Kosova i Metohije, misija Kfor je jasno zadužena da sprovede demilitarizaciju. Ne samo da se to nije desilo, već sada govorimo o jednoj i militarizaciji i paramilitarizacija Kosova i Metohije, a svakako bi nakon toga bilo veoma dobro i korisno, ukoliko je moguće, da se sazove i vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da se razmotri sve ono čemu smo svedočili poslednje 24 godine, a što je intenzivirano u poslednjih nekoliko meseci“, rekao je Starović. Naveo je da se Aljbin Kurti otvoreno hvali naoružavanjem i da je otvoreno govorio i o tome da je kosovska policija nastavljač terorističke “Oslobodilačke vojske Kosova“, a da je obaveza Kfora da demilitarizuje prostor KiM.

Starović je ukazao i na to da je Turska velika sila koja ima značajan politički i ekonomski uticaj na prostoru Zapadnog Balkana i da Srbija mora da ima dobre odnose sa njom.

“Mi koristimo sve raspoložive kanale da upozorimo partnera iz Turske da je to za nas neprihvatljivo i ono što posebno zabrinjava je upravo činjenica da će Turska preuzeti komandu Kfora kroz nekoliko meseci, na jesen ove godine. Po prvi put, dakle, nakon što je misija Kfor uspostavljena”, kaže Starović. Istakao je da je zato jako važno da se Srbija trudi da koliko god je moguće taj period premosti na taj način što će imati dobru i konstruktivnu saradnju sa NATO savezom, dakle koji rukovodi misijom Kfora. Starović jedini izlaz iz trenutne situacije vidi u tome da Kfor u potpunosti sprovede ono za šta je nadležan.

“A to je da na neki način demilitarizuje u najmanju ruku sever Kosova i Metohije, da se pripadnici misije Kfor potrude da se u potpunosti uklone svi pripadnici iz specijalnih paramilitarnih jedinica kosovske policije sa teritorije četiri opštine na severu Kosova i Metohije”, poručio je Starović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: