Podeli vest

Američka plaža Dejtona u okrugu Volusija na Floridi proglašena je za svetsku prestonicu ujeda ajkula, pošto je na toj plaži zabeležen najveći broj ujeda morskih pasa od kada se vodi evidencija, navodi se u novom izveštaju Univerziteta na Floridi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Prema Međunarodnom dosijeu o napadima ajkula Univerziteta na Floridi, u ovoj saveznoj državi zabeležen je najveći broj neisprovociranih napada ajkula na svetu, odnosno 351 od 1837. godine, prenosi Dejli mejl.

Od početka evidencije, na Floridi je zableženo ukupno 928 napada, a slede Havaji sa 195 i Kalifornija sa 138.

Tokom 2023. zabeleženo je rekordnih 16 napada, ali su smrtonosni napadi i dalje izrazito retki.

Prema izveštaju, u 2023. se dogodilo 69 neisprovociranih ujeda širom sveta, u poređenju sa prethodnim petogodišnjim prosekom od 63 napada, što znači da je dobitak na lutriji verovatniji od napada ajkule.

Od toga, deset napada je bilo smrtnosno, u odnosu na pet godinu ranije.

Od napada ajkula četiri osobe su umrle u Australiji, dve u SAD i po jedna na Bahamima, Egiptu, Meksiku i Novoj Kaledoniji.

”Velika većina neisprovociranih napada su probni zalogaji, koji se dešavaju kada ajkula pogrešno identifikuje čoveka kao svoj omiljeni plen. Kada se to dogodi, ajkula obično otpliva posle jednog ugriza”, navodi se u izveštaju.

Dodato je da jedan ugriz velikih ajkula poput velike bele i tiraste ajkule može biti smrtonosan.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: